Šokantne Tarantinove izjave koje su ga uvalile u probleme

Showbiz 04. stu 201511:25 > 13:52
Screenshot/ YouTube

Američki reditelj Quentin Tarantino izjavio je da ga ne plaši nedavni poziv njujorške policije na bojkot njegovih filmova poslije učešća na jednom skupu protiv policijskog nasilja u SAD-u.

Tarantino je 24. listopada sudjelovao u New Yorku na jednom protestu protiv policijskog nasilja u SAD-u. Redatelj je na protestu pročitao imena nekoliko žrtava kao što je Michael Brown, koji je ubijen u kolovozu 2014. godine u Missouriju. Njegovo ubojstvo je tada izazvalo val protesta protiv policijskog nasilja širom SAD-a.

Redatelj je poseban bijes policije izazvao kada je izjavio da su neki od policajaca “ubojice”.

Ovo nije prvi put da je Tarantino imao problema zbog svojih “velikih usta”.

1.”Napravila je dobar posao na Selmi, ali Selma zaslužuje Emmy”.

Slavni redatelj je ovo izjavio nakon što je film njegove kolegice Ava DuVernay, u kojem se govori o borbi Afroamerikanaca protiv represivnog američkog režima 60-ih godina prošlog stoljeća, dobio Oscara. Pojašnjenja radi, Emmy je manje prestižna nagrada od Oscara i dodjeljuje se za TV filmove.

2.“Jan sve si pomiješala. Ti govoriš o stvarnom životu, a ja o filmovima. Mora ti to biti jasno”.

Kritičarka Jan Wahl nakon “Kill Billa” rekla je kako Tarantinove filmove ne bi trebala gledati djeca mlađa od 12 godina, redatelj joj je poručio da treba razdvojiti filmove od stvarnog života.

3. “Neću odgovoriti na vaše pitanje. Nisam vaš rob i vi niste moj gospodar… Neću plesati kako vi svirate, nisam majmun… Nećete me navući”.

Tarantino nije želio reći svoje mišljenje o povezanosti između nasilja u filmovima i nasilja u stvarnom životu, a kada mu je definitivno “pukao film” rekao je voditelju Krishnanu Guru-Murthyju, da ga “gasi” i da mu ne pada napamet da ponovo izgovori ono što govori proteklih 20 godina samo “zbog nečije emisije i nečijeg rejtinga”.

4. “Ako tamo nekom smeta što se u filmu riječ crnj… koristi mnogo više puta nego je to slučaj na jugu u Mississippiju onda neka me tuži”.

Redatelj je šokirao javnost kada je tijekom konferenciji za medije izgovorio “nigg… (crnj…)” uvredljivu riječ za Afroamerikance nakon što je dobio Goldan Globe za film Django Unchained.

5. “Da li si uočio natpis na mojoj kući na kojem piše – Skladište mrtvih crn…”

Citat iz kultnog Tarantinovog filma “Pulp Fiction” u kojem vlasnik jedne kuće, kojeg igra sam Quentin, objašnjava Travolti i Jacksonu da ne mogu kod njega ostaviti mrtvo tijelo Afroamerikanca. Film se našao na udaru kritika zbog čestog korištenja riječi na N.

https://youtube.com/watch?v=u7ER_q0B1-I

6. “Definitivno imam proble sa Tarantinovim potrebom da često koristi N – riječ”.

Ovo je izjava redatelja Spikea Leeja koji se posvađao sa Tarantinom zato što on često koristi izraz “crnj…” u svojim ostvarenjima. “Sve što ću reći jest da bi bilo nepošteno prema mojim precima pogledati taj film. Ja to ne mogu. Sad, to sam ja, a ne govorim u ime svih ostalih”, svojevremeno je izjavo Lee na pitanje hoće li gledati “Django Unchained”.

7. “Kada vidim ubojstvo imam potrebu reagirati. Moram ubojstvo zvati ubojstvom, a ubojice ubojicama”.

Nakon što je neke policajce nazvao “ubojicama” tijekom protesta protiv njihove brutalnosti, policajci su pozvali na bojkot Tarantinovih filmova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.