Ovo su tri najčešće online prijevare u vrijeme blagdana, evo kako ih izbjeći

Tehnologija 25. pro 202013:35 > 13:43
Pixabay (ilustracija)

Božić i blagdani trebali bi biti vrijeme radosti i vrijeme koje provodite s obitelji, no prevaranti koriste svaku priliku, uključujući vrijeme blagdana, da vam ukradu novac.

Ovo su tri najčešće online prevare u vrijeme blagdana pa ako primijetite u svojoj elektroničkoj pošti nešto od ovoga, budite oprezni.

1. Obiteljska prijevara

Prevaranti se često predstavljaju kao daleki član obitelji. Pregledom vaših društvenih mreža prikupljaju informacije o vašim obiteljskim vezama kako bi ih mogli iskoristiti za prijevaru.

VEZANA VIJEST

Mogu tvrditi da su imali nesreću, da su u bolnici, da su uhićeni ili im se pokvario automobil te će vas tražiti novac, iskorištavajući vaše emocije i dobrotu. Prevaranti također mogu zaposliti drugu osobu koja će se ponašati poput policajca, bolničke sestre ili prometnog službenika. U ovakvim situacijama budite vrlo oprezni.

Što napraviti?

Ako imate drugi kontakt te osobe, svakako joj se javite. Također možete kontaktirati povezane članove obitelji kako biste potvrdili ono što prevaranti navode.

#related-news_0

Prevaranti se nadaju da ćete biti uspaničeni ili zbunjeni i da ćete djelovati impulzivno. Nakon telefonskog poziva ili poruke, uzmite nekoliko trenutaka i dobro razmislite.

Nikada ne šaljite novac, bez obzira koliko prevaranti zvučali uvjerljivo, prije nego što provjerite kome zapravo šaljete uplatu.

2. Prevare s dostavom

Prevaranti vam šalju lažnu tekstualnu poruku o propuštenoj isporuci i potiču vas da im pošaljete SMS ili kliknete na link. Također vas mogu nazvati s nepoznatog broja i obavijestiti vas o navodno propuštenoj isporuci.

#related-news_0

Ova vrsta prijevare aktualna je tijekom cijele godine, a posebno u vrijeme blagdana kada veći broj ljudi naručuje stvari online putem pa stoga budite oprezni.

Što učiniti?

Ako ne očekujete dostavu, odmah obrišite poruku takvog sadržaj. Ne odgovarajte na nju jer će prevaranti imati vaše podatke poput adrese i telefonskog broja, piše KimKomando.

Ako takva poruka sadrži neki link na koji trebate kliknuti za više informacije, nemojte to činiti. U nekim slučajevima vas takav link preusmjeri na lažne web stranice pri čemu vas prevaranti traže osjetljive podatke poput informacija o kreditnoj kartici.

#related-news_0

Nikada nemojte davati osobne podatke nekome u koga nemate povjerenja. Ako vam se osoba predstavlja kao zaposlenik dostavne tvrtke, oni bi već trebali imati vaše podatke i broj za praćenje pošiljke.

3. Prijevare povezane s koronavirusom

Prijevare ove vrste postale su jako raširene, a nekoliko je načina na koji prevaranti izvlače podatke od svojih žrtava.

Neki od njih traže da ispunite obrazac na kojemu rezervirate svoju dozu cjepiva. Ako vas netko kontaktira i nudi cjepivo u zamjenu za novac, to je prevara.

#related-news_0

Osim toga, ne možete platiti da se vaše ime stavi na popis za cijepljenje. Ne postoji takav popis, a cjepiva su trenutno namijenjena za rizične skupine.

U vrijeme pandemije povećao se broj prijevara vezanih uz prodaju sredstava za dezinfekciju i čišćenje. Riječ je o lažnim stranicama i ako naručite proizvod s njih, nećete ga dobiti, a ostat ćete bez novca.

Svakako biste trebali podijeliti ove savjete sa starijim članovima obitelji jer prevaranti posebno ciljaju osobe starije životne dobi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.