Nova studija: Pretilost povećava rizik od zaraze koronavirusom

Znanost 27. kol 202013:32 > 14:21
Shutterstock

Nova studija pokazala je da pretilost udvostručuje rizik od zaraze koronavirusom te da osobe koje su pretile imaju posto veći rizik za bolničko liječenje i umiranje od posljedica koronavirusa.

Pretilost povećava šanse za obolijevanje i od drugih bolesti, poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska. To uzrokuje i slabljenje imunološkog sustava što u konačnici čini pretile osobe podložnijima i ranjivijima na teža oboljenja od Covida-19.

Istraživači upozoravaju da bi i cjepivo protiv koronavirusa moglo biti manje učinkovito kod pretilih ljudi. Taj stav temelje na činjenici da cjepiva protiv gripe ne djeluju dobro kod osoba s indeksom tjelesne mase (BMI) većim od 30.

VEZANE VIJESTI

Tim sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini proučio je podatke 75 studija iz cijelog svijeta za svoje istraživanje, što uključuje gotovo 400 000 pacijenata.

Otkrili u da pretile osobe koje boluju od Covida-19 imaju dvostruko veće šanse da završe u bolnici, a 74 posto su im veće šanse da budu primljeni na intenzivnu njegu. Osim toga, u znatno većoj opasnosti su da umru od posljedica koronavirusa.

Studije iz Velike Britanije pokazale su slične rizike za ljude koji imaju višak kilograma, a to je potaknulo vladu na uvođenje novih mjera kojim bi se suzbila pretilost, piše BBC.

Profesor Barry Popkin s odjela za prehranu na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini koji je vodio istraživanje kazao je kako su rizici kod pretilih osoba koje boluju od Covida-19 znatno veći nego što se očekivalo. Rekao je da zdravija prehrana mora biti prioritet u mnogim zemljama te da se mora konzumirati manje slatkih pića i brze hrane.

#related-news_0

Pretilost je povezana s brojnim drugim bolestima što dodatno povećava rizik za obolijevanje i od koronavirusa. Upravo pretilost može uzrokovati razne upale u tijelu, smanjiti sposobnost organizma da se bori protiv infekcija i povećati pritisak na druge organe.

“Stručnjaci koji se bave istraživanje cjepiva trebali bi provjeriti kako ono utječe na pretile osobe”, kazao je profesor Popkin koji smatra da će cjepivo za koronavirus biti manje učinkovito kod pretilih pojedinaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.