Printana verzija Wikipedije može biti vaša za 500.000 dolara

Znanost 19. lip 201521:50 > 21:58
Wikipedia (screenshot)

Isprintana verzija Wikipedije može biti vaša za pola milijuna dolara. No morat ćete napraviti poprilično puno mjesta na svojim policama kada ju odlučite pospremiti.

Umjetnik Michael Mandiberg je napravio program koji je pretvorio 11 i pol milijuna Wikipedijinih članaka u format koji je moguće isprinatati.

Na izložbi u New Yorku kompresirana datoteka od 11 gigabajta će biti uploadana na web stranicu Lulu.com s koje će se moći skinuti na zahtjev korisnika.

Očekuje se da će upload trajati oko 2 tjedna, a nakon toga će biti dostupna korisnicima koji ju žele kupiti. Samo papir za printanje koštat će oko 90 tisuća dolara.

No s obzirom da se Wikipedija konstantno nadopunjuje novim člancima i informacijama printana verzija bit će zastarjela do trenutka kada se bude mogla skinuti.

Potpredsjednik Lulu.coma Dan Dillon kazao je za New York Times: ”Ne događa se svaki dan da vam netko dođe i kaže kako bi htio napraviti printanu verziju najveće baze ljudskog znanja te da bi htio koristiti vašu web stranicu za taj posao”, piše SkyNews.