Studije: Koronavirus ne voli ozon, plin koji oboljelima pomaže ozdraviti

Znanost 22. lis 202013:39 > 13:41
AFP/Alberto Pizzoli

Ideje da bi ozon mogao pomoći oboljelima od covida-19, ne kao čudesan lijek, nego kao dodatak terapijama, pojavile su se već s prvim tjednima pandemije. Nekoliko istraživanja posljednjih tjedana dokazuju da ozon pomaže pri oporavku oboljelih i dezinfekciji kontaminirane opreme.

S tri atoma kisika u molekuli ozon je snažan oksidant, daleko snažniji od molekularnog kisika, koji kod ljudi kronično izloženi ovom plinu, može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. No, kao što je ozon još prije stotinjak godina postao sumnjiv da oštećuje ljudske stanice, tako je postalo izvjesno da negativno utječe i na mikroorganizme.

Ozon se proljetos pokazao kao jedan od mogućih načina za spašavanje života oboljelih od covida-19, posebno u najgore pogođenim regijama sjeverne Italije.

VEZANA VIJEST

Krajem kolovoza, Fujitino zdravstveno sveučilište iz Japana objavilo je da su njeni stručnjaci dokazali da ozon u određenim koncentracijama, koje se inače smatraju neškodljivima za ljude, može ubiti virus. Riječ je bila o koncentracijama između 0,05 i 0,1 čestica na milijun čestica (ppm), kojima su znanstvenici izlagali uzorak kontaminiran koronavirusom u hermetički zatvorenoj komori tijekom 10 sati, što je uništavalo više od 90 posto virusa.

“Prenošenje novog koronavirusa može se smanjiti stalnim tretmanima niskih koncentracija ozona, čak i u okruženjima u kojima ima ljudi”, prenijele su tada agencije izjavu voditelja istraživačkog tima Takayukija Murate.

#related-news_0

On je tada rekao i to da bi dezinfekcija od koronavirusa ozonom trebala biti posebno učinkovita uz visoku vlažnost zraka. Nešto ranije istraživanja su pokazivala da ozon doista može ubijati koronavirus, ali je tada bila riječ o koncentracijama koje su bivale previše toksične za ljude. No, u najmanju ruku, istraživanje s Instituta za tehnologiju Georgije pokazalo je da se ozonom može uspješno dezinficirati zaštitna oprema zdravstvenih radnika koji skrbe o oboljelima od covida.

Jedno od najnovijih istraživanja na tu temu, ovaj put iz Leicestera, dokazivalo je da određena metoda pranja rublja i opreme u bolnicama uz pomoć ozona uspijeva uništiti i sve bakterije i sve viruse iz skupine koronavirusa.

Korištenje ozona kao terapije ipak je svih mjeseci pandemije bilo puno kompliciranije, jer je trebalo smisliti kako po živi svijet agresivnu molekulu koristiti, a da se pritom dodatno ne naškodi ionako bolničkim pacijentima s covidom, koji su se često borili za život. Početkom svibnja ove godine troje talijanskih stručnjaka objavilo je rad “Potencijalna citoprotektivna aktivnost ozonske terapije pri SARS-CoV-2/covid-19”, pri čemu je zanimljivo primijetiti na Researchgateu da je rad zaprimljen još 29. ožujka.

#related-news_0

U njihovom radu navodi se da je ozon već ranije dokazan kao učinkovit kod nekih drugih virusnih infekcija, odnosno da se ozonskom terapijom uspijevalo kod pacijenata smanjiti razmjere upale određenih organa. Ovaj članak oslanjao se na 74 prethodna rada, navodeći nekoliko mehanizama prisutnih pri djelovanju koronavirusa na ljudski organizam, a na koje je utjecala primjena ozona. Njihov konačan zaključak u članku zaprimljenom 29. ožujka, a odobrenom 4. svibnja, bio je da su “potrebna klinička kontrolna istraživanja”.

Tu se dolazi do rezultata istraživanja o primjeni kombinirane terapije kisikom i ozonom kod pacijenata oboljelih od covida-19, što ga je američki NCBI na svojim stranicama objavio u kolovozu. Zanimljivo je bilo primijetiti da je od sedam autora istraživanja, inače mahom stručnjaka iz Italije, njih troje bilo direktno povezano s Bergamom, gradom na sjeveru Italije od 122.000 stanovnika, u kojem se već do travnja ove godine govorilo o tisućama umrlih od covida.

Službeno, Bergamo je lipanj dočekao sa službeno potvrđenih 13.600 slučajeva i više od 3000 izgubljenih života. Bergamo je bio jedan od gradova iz kojih su stizale strašne slike iz bolnica u kojima su se liječnici i medicinsko osoblje kao u najgorem ratu borili za svakog oboljelog, često s njima i umirući.

#related-news_0

Članak talijanskih medicinara i stručnjaka objašnjava na stranicama NCBI-ja da je ovdje riječ o eksperimentarlnoj metodi tretmana primijenjenog na 50 osoba koje su se liječile u talijanskim bolnicama. Istaknuli su da je bila riječ o sve samim muškarcima, što se poklapa s najnovije potvrđenim spoznajama da su žene oboljele od covida sklonije dugotrajnoj bolesti, dok su muškarci skloniji težem obliku, ali kraćem po trajanju. Usto, bila je riječ o pacijentima starijima od 60 godina, koje su na životu održavali respiratorima.

“Nakon tretmanom kisikom i ozonom, rapidno su se pojavila znatna poboljšanja u pogledu upale i indeksa zasićenja kisikom već devet dana nakon tretmana, nasuprot očekivanih između 14 i 20 dana”, navodi se u rezultatima.

Autori također navode i to da su kod tih bolesnika, dakle onih koji su se uspjeli oporaviti, primijetili natprosječno brzo smanjenje upalnih i tromboemboličkih markera, te normalizaciju plinova u krvi. U zaključku autori kažu da ovakva terapija dovodi do bržeg oporavka od teško oboljelih pacijenata u smislu disanja i razmjene plinova, te da smanjuje vrijeme koje pacijenti provode na respiratorima:

“Naši rezultati pokazuju da je tretman kisikom i ozonom obećavajuća terapija za oboljele od covida-19”, piše u studiji.

Najnovije, pak, od prije nekoliko dana na Research Squareu tek u preprintu, ali ipak, objavljen je i članak u kojem dva mlada talijanska stručnjaka za atmosferska istraživanja pokušavaju uspostaviti vezu između atmosferskog ozona i prisustnosti covida na određenim područjima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.