Reinfekcije koronavirusom sve češće, imunitet kod nekih brzo nestaje

Znanost 19. stu 202015:26 > 15:32
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Krajem lipnja Sanne de Jong se borila s otežanim disanjem, bolovima u mišićima i mučninom. Najprije je mislila da su to posljedice covida-19 kojeg je imala u proljeće. Prvi pozitivan test dobila je 17. travnja i simptomi su potrajali dva tjedna.

Negativni test dobila je 2. svibnja te je nastavila raditi kao njegovateljica u bolnici u Rotterdamu u Nizozemskoj. No kad su se simptomi ponovno pojavili, liječnik joj je predložio da se ponovno testira. Ponovno je izgubila i njuh te je imala i bolove u trbuhu i proljev. Novi pozitivni test dobila je 3. srpnja.

VEZANE VIJESTI

Znanstvenici su zainteresirane za ovakve slučajeve koji su još uvijek rijetki, ali ih je sve više. Reinfekcije nagovještavaju da imunitet protiv covida-19 može relativno brzo nestati pa se postavlja pitanje i koliko će cjepiva biti učinkovita, piše Science.

Južnokorejski znanstvenici izvijestili su o prvim sumnjama na ponovne infekcije u travnju, no prvi takav slučaj službeno je zabilježen 24. kolovoza: 33-godišnjak koji je u ožujku liječen u hongkonškoj bolnici zbog blažeg slučaja ponovno je imao covid u kolovozu. Od tada su službeno potvrđene najmanje 24 reinfekcije, ali znanstvenici kažu da je stvarna brojka podcijenjena.

#related-news_0

Reinfekcijom se smatra slučaj kada osoba dva puta dobije pozitivan test na covid s najmanje jednim mjesecom bez simptoma. Druga infekcija hongkonškog pacijenta bila je blaža od prve, što bi imunolozi i očekivali, jer prva infekcija obično generira određeni imunitet. To može objasniti zašto su reinfekcije još uvijek relativno rijetke, kaže Maria Elena Bottazzi, molekularni virolog s Medicinskog fakulteta Baylor.

Reinfekcije kod četiri druga koronavirusa koji uzrokuju prehladu javljaju se nakon 12 mjeseci, utvrdio je tim koji je predvodila virologinja Lia van der Hoek sa Sveučilišnog medicinskog centra u Amsterdamu. Ona smatra da bi i covid-19 mogao slijediti taj obrazac.

“Mislim da bismo se trebali pripremiti za val ponovnih infekcija tijekom sljedećih mjeseci. To su loše vijesti za one koji još uvijek vjeruju u kolektivni imunitet”, rekla je Van der Hoek.

#related-news_0

Drugi nisu tako pesimistični. Iako antitijela mogu nestati u roku od nekoliko mjeseci – osobito u bolesnika s lakšom bolešću – ponekad traju duže, čak i u blagim slučajevima. Neutralizirajuća antitijela, najznačajnija vrsta, kao i memorijski B limfociti i T limfociti djeluju relativno stabilno tijekom najmanje šest mjeseci.

Postoje nagovještaji i da bi kod ljudi koji su imali teški slučaj covida-19 antitijela mogla potrajati duže, baš kao i kod dvije druge ozbiljne bolesti uzrokovane koronavirusima, teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bliskoistočnog respiratornog sindroma. Oboje pokreću visoku razinu antitijela koja traju i do dvije godine. Zbog ovakve imunološke obrane, “očekujem da će većina reinfekcija biti asimptomatska”, kaže AntonioBertoletti, specijalist za zarazne bolesti s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru. Kaže da bi ponovna zaraza mogla biti čak i dobra stvar, “budući da ćete i dalje jačati i trenirati svoj imunološki sustav.”

No, nisu sve dosadašnje reinfekcije bile blaže. U nekim slučajevima druga zaraza je bila znatno teža.

#related-news_0

Dodatna pitanja otvorila je nedavna studija koja je pokazala da je koronavirus mutirao zbog čega sad lakše prodire u ljudske stanice. Neki se znanstvenici brinu zbog drugog scenarija koji bi mogao pogoršati drugu epizodu: uznapredovala bolest, u kojoj pogrešni imunološki odgovor na prvu infekciju pogoršava drugu. U do sada potvrđenim slučajevima reinfekcije scenariji su varirali. No, kako broj reinfekcija raste, stručnjaci pozivaju ljude na dodatni oprez.

“Molim vas, budite oprezni. Možete se opet zaraziti”, poručila je De Jong ljudima koji su preboljeli covid i misle da više nisu ranjivi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.