Srbija od SAD-a traži dokaze da nisu krivi za smrt diplomata

Regija 25. velj 201616:32 > 16:37
Podijeli:
Izvor: N1

Beograd od Pentagona traži dokaze za tvrdnje da dvoje djelatnika srbijanskog veleposlanstva u Libiji nije poginulo u američkom bombardiranju, čija je meta prošlog tjedna bio tamošnji vođa terorističke Islamske države, a sumnje u utemeljenost tvrdnji iz SAD-a u četvrtak su izrazili premijer Aleksandar Vučić i ministar policije Nebojša Stefanović.

Vučić je rekao kako se moglo razgovarati o drugim teorijama da je Beograd imao samo rezultate obdukcije libijskih forenzičara, ali da su rezultati obdukcije u Beogradu isključili svaku drugu mogućnost. “Sada kad su obdukciju proveli naši liječnici, nemamo sumnje kako su ti ljudi nastradali. Kad imate 12 rana na tijelu istovremeno dobivenih, nedvojbeno od eksplozije, onda nam oni (Pentagon) moraju pokazati bilo kakav dokaz koji bi nas uvukao u bilo kakvu drugu priču”, prenosi RTS Vučićevu izjavu novinarima u povodu jučerašnjih tvrdnji Pentagona da dvoje srbijanskih državljana u Libiji vjerojatno nisu poginuli u američkom bombardiranju.

“Informacije koje za sada imamo ne podržavaju tvrdnju Beograda da je dvoje Srba poginulo u bombardiranju”, izjavio je u srijedu glasnogovornik Pentagona Jeff Davis, ustvrdivši da bi tijela stradalih morala imati “mnogo teže povrede da su zaista stradali u bombardiranju koje je izazvalo veoma velike štete”. “Stajalište Pentagona da djelatnici srpskog veleposlanstva nisu stradali u bombardiranju smatrat ćemo dijelom globalnog obračuna između velikih sila, osim ukoliko nam Pentagon ne dostavi dokaze da su njihove tvrdnje točne”, poručio je u četvrtak srbijanski premijer.

Skoro identične sumnje iznio je i ministar policije Nebojša Stefanović, koji naglašava da je Beograd spreman čuti kakve dokaze za svoje tvrdnje imaju dužnosnici Pentagona. “Spremni smo čuti ima li Pentagon bilo kakve dokaze za to, a ne samo priče, i naravno da ćemo razmotriti to, ali za sada osim priče nemamo ništa”, rekao je Stefanović za RTS.

Djelatnici srbijanskog veleposlanstva u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su 8. studenog prošle godine u Sabrati, a poginuli su koncem prošlog tjedna u američkim zračnim napadima na kamp Islamske države u tom libijskom gradu, kad je u napadu, po medijskim izvješćima, stradalo pedesetak ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.