U migrantskom kampu u Sloveniji nađeni vrijedni kipovi

Regija 03. ožu 201607:30 > 07:32
Podijeli:
Izvor: N1

Među predmetima koje su migranti koji pristižu u Sloveniju iz Hrvatske odbacili u migrantskom kampu u blizini graničnog prijelaza Gruškovje/Macelj policija je početkom studenoga prošle godine otkrila tri kipića povijesne i umjetničke vrijednosti koji potječu iz doba Sumera, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Prema prvim ocjenama stručnjaka radi se o sumerskim votivnim kipovima starim navodno 4 i pol tisuće godina, prenijeli su Slovenski radio i televizijska postaja POP-TV.

Utvrđeno je da se radi o autentičnim predmetima velike umjetničke i povijesne vrijednosti, a predani su na privremeno čuvanje etnografskom muzeju. Policija sumnja da je riječ o ilegalnoj trgovini umjetničkim predmetima strane kulturne baštine, pa je pokrenula postupak protiv nepoznatih počinitelja.

“Kipići su predani muzeju koji je nadležan za proučavanje i evaluaciju arheoloških predmeta čiji kustos je dao ocjenu kako bi po svojim karakteristikama kipovi od alabastera mogli potjecati iz Sirije ili Iraka, a datiraju iz vremena prije Krista”, navela je u propćenju za javnost mariborska policijska uprava.

Policija za sada odbija objaviti fotografije kipova zbog policijskog postupka otkrivanja moguće ilegalne trgovine arheološkim nalazima ili muzejskim predmetima koji je još u tijeku.

Podaci o kipovima dani su i Interpolu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.