Srbija Sloveniji uručila prosvjednu notu

Regija 08. lip 201619:34 > 19:37
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Srbija je u srijedu uručila prosvjednu notu Sloveniji zbog izjave predsjednika Boruta Pahora u kojoj je pozvao na priznavanje Kosova i potporu njegovu članstvo u međunarodnim organizacijama i integracijama.

U povodu izjave predsjednika Slovenije Boruta Pahora tijekom posjete kosovskog predsjednika Hashima Thacija 6. i 7. lipnja, u ministarstvo vanjskih poslova Srbije u Beogradu je pozvan veleposlanik Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparič i uručna mu je prosvjedna nota.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije podsjeća kako to “nije prvi put da slovenskii dužnosnici pozivaju na priznavanje jednostrano proglašene noavisnosti Kosova, što ugrožava najviše interese Srbije”, navedeno je u priopćenju ministarstva.

Istodobno, ministarstvo napominje da “izjave slovenskih dužnosnika u svezi s jednostrano proglašenom neovisnošću Kosova bitno podrivaju napore koje Srbija i EU ulažu u statusno neutralni dijalog između Beograda i Prištine”, uz ocjenu da je to “jedini legitimni okvir za postizanje stabilnosti” na Kosovu.

Slovenskoj strani srbijansko ministarstvo vanjskih poslova poručuje da se “ubuduće suzdrži od ovakvih i sličnih izjava koje izravno nanose štetu bilateralnim odnosima i međusobnom povjerenju” dviju država, navedeno je u pripćenju. Predsjednik Slovenije Borut Pahor podržao je u srijedu uključivanje Kosova u međunarodne organizacije i integracije i ocijenio da bi Kosovo trebale priznati sve države, posebno one “u njegovom susjedstvu”.

Kosovo je u veljači 2008. proglasilo neovisnost koju je dosad priznalo 96 država, među kojima 22 od 28 zemalja članica Europske unije. Srbija inzistira na tome da nikad neće priznati neovisnost Kosova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.