Srbija 18. srpnja očekuje otvaranje poglavlja 23 i 24

Regija 07. srp 201619:51 > 20:01
REUTERS

Srbijanska ministrica zadužena za europske integracije Jadranka Joksimović rekla je u četvrtak kako očekuje da bi međuvladina konferencija, na kojoj Srbija treba otvoriti pregovaračka poglavlja 23 i 24, mogla biti održana 18. srpnja.

Joksimović je, nakon odluke Odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU da usvojio zajedničku europsku poziciju za ta poglavlja, izjavila da Srbija već zna sadržaj tog dokumenta. Naglasivši kako je “Srbija u dovoljnoj mjeri” upoznata sa sadržajem pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24, Joksimović je rekla kako nema potrebe da Hrvatska “podiže retoriku” po tom pitanju, aludirajući na izjavu hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača, koji je rekao da Srbija ne zna šta piše u pregovaračkom okviru za ta poglavlja.

“Mi smo dovoljno upoznati s tim što piše u pregovaračkoj poziciji i nema potrebe za dizanjem takve vrste retorike”, rekla je Joksimović, ocijenivši da se Kovač “vrlo često obraća domaćoj javnosti u Hrvatskoj”. Kovač je, odbacujući napise srbijanskih medija da ga je na nedavnom summitu o zapadnom Balkanu u Parizu ukorila njemačka kancelarka Angela Merkel, naglasio kako srbijanska strana nije ni sudjelovala u izradi pregovaračkog okvira. “Kolege ne znaju što je u pregovaračkom okviru, to znamo samo mi, kao suvlasnici tog dokumenta”, rekao je Kovač.

Joksimović je zaključila da je Srbija ozbiljna i odgovorna država i da će se tako nastaviti ponašati u europskim integracijama.  “To su najvažnija politička poglavlja i jedan signal da se reformski proces, od vladavine prava preko borbe protiv korupcije, ostvaruje na pozitivan način”, rekla je Joksimović novinarima.  Joksimović je, kako prenosi RTS, ocijenila da Srbiji tek predstoji puno posla kad se otvore poglavlja 23 i 24, ali da je u zemlji postignuta razina stabilnosti koja investitorima šalje povoljne signale.

Joksimović je u četvrtak u selu Kovačici nazočila skupu u povodom slovačkog preuzimanja predsjedanja Unijom, zajedno s veleposlanicima država članica EU, šefom Delegacije EU u Srbiji Michaelom Davenportom, te voditeljicom srbijanskog pregovaračkog tima Tanjom Miščević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.