Kad park postane privatna parcela, u njemu moguća i gradnja

Regija 27. velj 201717:53 > 19:35
N1

Jesu li parkovi među beogradskim blokovima postali prava rijetkost? U obranu jednog, od izgradnje nove višekatnice, stali su stanari.

Stanari tvrde da je promjenom Urbanističkog plana, park pretvoren u građevinsko zemljište. U polemiku tko je za to odgovoran, upleli su se i predstavnici bivše i sadašnje lokalne vlasti.

Izdaleka – park, izbliza – mjesto građevinskih radova. Nikola Petković, koji u blokovima ovih zgrada živi već 70 godina, kaže za N1 da je tek deset dana poslije prvog zvuka strojeva osvanula ploča koja ih je sve zbunila.

“Rušenje se ne može navesti kao održavanje, da se tu nešto ruši, a da nitko ne zna zbog čega se ruši. Kada je rušenje počelo neki su stanari došli i rekli: ‘Da, da čuli smo tu će se tu napraviti napraviti javni bunar pa su onda neki rekli: ‘Tu se mora osigurati neki prostor da psi ne zagađuju ostale zelene površine, gdje se igraju deca…'”, rekao je Petković.

Na ploči piše da je objekt “održavanje zelene površine”, a izvođač radova “Gradsko zelenilo”, iako stanari kažu da su u moru papira općinskih službi utvrdili da će baš na ovoj parceli biti podignuta zgrada. I da je to omogućeno nizom dokumenata Općtine Vračar, Uprave Grada Beograda i Republičkog geodetskog zavoda.

Sve do ožujka 2016. godine ovaj prostor se vodio kao javna zelena površina, dok gradska skupština nije usvojila novi Urbanistički plan, kojim se ovaj prostor pretvara u građevinsko zemljište.

Politika treba ostati po strani, poručuju stanari, koji od svoje ideje da obustave pokušaj “zazidavanja” zelenila, ne odustaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.