Val reakcija na izjavu Brnabić, reagirala i Moskva

Regija 05. srp 201714:23 > 14:26
Podijeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Srbijanska premijerka Ana Brnabić potaknula je val reakcija i na domaćoj i na međunarodnoj političkoj sceni svojom izjavom da će Srbija, bude li prinuđena, između članstva u Europskoj uniji i Rusije izabrati Uniju, a reagirala je i Moskva porukom kako ne želi da Beograd bude pred izborom "ili-ili".

Brnabić je ranije ovog tjedna u intervjuu američkoj agenciji Bloomberg rekla kako će se Srbija “ako bude primorana birati između bližih veza s Rusijom i članstva u EU, odlučiti za ovo drugo”, a potom za BBC izjavila da je “Europska unija partner, a Rusija prijatelj”.

Prvi potpredsjednik vlade i srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je da Srbija ne mijenja smjer vanjske politike i ostaje na europskom putu, njegujući dobre odnose s prijateljima.

“Srbija ne mijenja svoju vanjsku politiku – članstvo u EU ostaje strateški cilj, ali se ne odričemo prijateljstva ni bliskih odnosa s Rusijom”, kategorički je poručio Dačić koji se u utorak sastao s ruskim veleposlanikom u Beogradu.

Dačić je ukazao kako je “bit mudre politike ne dopustiti da dođemo u dilemu – EU ili Rusija, rukovodeći se interesima Srbije”, navodeći da je Beograd u posljednjih pet godina “uspio izdržati sve pritiske” i ostati na europskom putu, a ne pokvariti odnose s prijateljima poput Rusije i Kine.

“Jasno je da idemo europskim putem, ali je isto tako jasan naš odnos s Rusijom, čija je podrška od ključne važnosti za teritorijalni integritet Srbije”, poručio je Dačić.

S ruskim veleposlanikom sastao se i novi srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, poručivši da odnosi dviju zemalja “ne mogu biti uvjetovani ničim osim međusobnim interesima”

“Vlada će nastaviti provoditi politiku predsjednika (Aleksandra) Vučića i neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, jer naši odnosi nisu prijetnja nikome, baš kao što naš put ka EU ni na koji način neće oslabiti postojeće veze s Rusijom”, rekao je Vulin.

Ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović naglasila je kako članstvo u EU ostaje “prva točka” vanjskopolitičke orijentacije Beograda, a sličnu poruku poslala je i potpredsjednica vlade Zorana Mihajlović, uz ocjenu kako je Srbija “dosadašnjom europskom politikom, ali i zaštitom vlastitih interesa, pokazala da svojim ugledom i stabilnošću može biti jedina zemlja u Europi koja Rusiji nije uvela sankcije”.

Kako prenosi agencija Beta iz Moskve, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da je “izbor između EU i Rusije suvereno pravo Srbije, ali Moskva iskreno želi da Beograd ne bude pred tim izborom”.

“Mi iskreno želimo da nitko ne stavi ni Anu, ni bilo koga pred izbor: ili-ili. Optimalno je biti i s jednima i s drugima”, rekla je Zaharova.

Izjavom premijerke Ane Brnabić bavi se i ruski portal Sputnjik, koji sugerira kako bi se Brnabić morala očitovati i objasniti je li agencija Bloomberg autentično prenijela njezino stajalište da će Srbija, bude li primorana birati između EU i Rusije, izabrati EU.

Od Brnabić se očekuje i objašnjenje o tome radi li se o promjeni temeljne državne politike “koja se gradila godinama”, nakon što je američka agencija Bloomberg intervju s Anom Brnabić naslovila: „Ako bude primorana, Srbija će birati Europsku uniju, a ne Rusiju“.

“Kad se pročita razgovor (Bloomberga s premijerkom Srbije Brnabić), jasno je da ona tu rečenicu, tako ogoljeno i brutalno formuliranu, nije doslovce izgovorila. Ali, kada se analiziraju njene poruke i odgovori na izravna novinarska pitanja o odnosu Srbije prema Bruxellesu i Moskvi, proizlazi da naslov koji je dao Bloomberg nije ni potpuno pogrešan”, navodi Sputnjik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.