Srbija uručila prosvjednu notu zbog paljenja "Novosti"

Regija 04. ruj 201713:44 > 13:49
Shutterstock

Otpravniku poslova hrvatskog veleposlanstva u Beogradu danas je u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije uručena prosvjedna nota zbog raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na skupu pristaša Autohtone - Hrvatske stranke prava ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, 2. rujna.

Na prosvjedu, na kojem se okupilo dvadesetak pristaša neparlamentarne A-HSP, isticani su slogani “Za dom spremni” i “Zaustavili smo vas 1991, zaustavit ćemo vas opet” i zapaljen je primjerak tjednika srpske nacionalne manjine Novosti. 

“Ministarstvo vanjskih poslova Srbije smatra da ovakav incident, izvršen od strane neofašističke političke grupe iz Hrvatske predvođene njenim predsjednikom, u prisustvu pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primjer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pokušaj revizije povijesti, kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obilježja”, navodi se u prosvjednoj noti Srbije.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije očekuje da izvršitelji kaznenih djela budu optuženi i kažnjeni po zakonu, kao i da “u duhu očuvanja i daljnjeg razvijanja bilateralnih odnosa” hrvatske vlasti ubuduće spriječe skupove “s izvjesnim krajem – vrijeđanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u cjelini”, dodaje se u prosvjednoj noti uručenoj otpravniku poslova hrvatskog veleposlanstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.