Izbori u BiH: Prijavljeno 88.000 iz dijaspore, najviše iz RH

Regija 25. srp 201817:30 > 17:34
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Za glasovanje na izborima u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za 7. listopada, do roka koji je istekao u utorak u ponoć prijavilo se nešto više od 88 tisuća građana te zemlje koji žive u inozemstvu, a među njima je najveća pojedinačna skupina onih koji borave u Hrvatskoj.

Ona je novinarima u Sarajevu kazala kako će konačni broj onih koji žive u inozemstvu, a imaju pravo glasovati biti poznat nakon provjera svih dostupnih podataka, no već sada je izvjesno kako se ove godine prijavio rekordan broj glasača iz dijaspore s obzirom da ranije to nikada nije učinilo njih više od 60.000

Za glasovanje na bosanskohercegovačkim izborima prijavilo se 7.945 osoba koje žive u Hrvatskoj, iz Njemačke su stigle 4.853 prijave, iz Srbije 3.493, iz Švedske 3.075 itd.

Svi koji su se prijavili mogli su odabrati opciju glasovanja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inozemstvu ili pak dopisnim putem.

Iako je ove godine zabilježeno znato veće zanimanje u dijaspori za sudjelovanje na izborima u BiH nego ranije, brojka od 88.000 prijavljenih ipak je simbolična s obzirom na procjene da izvan granica BiH živi gotovo milijun i pol osoba koje su tamo rođene i imaju bosanskohercegovačko državljanstvo. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.