Pejčinović Burić u Podgorici na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje

Regija 18. pro 201814:06 > 14:16
Izvor: (ilustracija)

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak i utorak u Podgorici na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje (A5), inicijative za euroatlantsku suradnju u jugoistočnoj Europi, na kojemu se razgovaralo o sigurnosnim izazovima i budućoj suradnji u regiji.

Na sastanku su uz države članice Povelje – Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju te Sjedinjene Države – sudjelovali i promatrači u A5: Kosovo, Slovenija i Srbija. Poveljom 2018. godine predsjeda Crna Gora, a dnevni red sastanka obuhvatio je aktualnu situaciji i sigurnosne izazove u jugoistočnoj Europi, budućnost Američko-jadranske povelje te prioritete suradnje za iduće razdoblje.

Na skupu je još jednom potvrđen značaj Američko-jadranske povelje kao jedinstvenog okvira za dijalog i suradnju kroz koji se djelotvorno ostvaruje dugoročna politička stabilizacija i osnažuje sigurnost u ovom dijelu Europe.

Ministri su razgovarali o suradnji između članica inicijative posebno u okviru NATO-ve misije ‘Odlučna potpora’ u Afganistanu te načinima unapređenja suradnje u sljedećem razdoblju. Naglašen je i značaj nastavka provedbe zajedničkih aktivnosti obuke i razvoja sposobnosti, priopćio je MVEP.

Pejčinović Burić je u svom obraćanju istaknula važnost NATO-ove politike otvorenih vrata, izrazivši potporu Hrvatske euroatlantskim integracijama država jugoistočne Europe kao putu prema postizanju dugoročne stabilnosti i sigurnosti. Ministrica je istaknula kako će prilog tome dati i predstojeće hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020. godine, gdje će proširenje EU-a biti jedno od hrvatskih prioriteta.

Sigurnosni izazovi

Govoreći o aktualnim globalnim i regionalnim sigurnosnim izazovima poput terorizma, hibridnih prijetnji i neregularnih migracija, ministrica je naglasila kako Američko-jadranska povelja predstavlja dodanu vrijednost postojećim naporima NATO-a i EU-a u odgovoru na ove izazove, priopćeno je.

Na sastanku u Podgorici usvojena je Zajednička deklaracija o postignućima u 2018. godini i ciljevima za daljnje razdoblje. Ovaj skup predstavlja završnu aktivnost predsjedanja Crne Gore Poveljom, koje u 2019. godini preuzima Albanija.

Tijekom boravka u Podgorici, ministrica se susrela i s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori, koji su predstavili svoje djelovanje i aktivnosti na različitim područjima. Na sastanku je istaknuta važnost prisutnosti Hrvata u političkom i javnom životu kao i značaj očuvanja hrvatskog identiteta u Crnoj Gori. Ministrica je naglasila kako je potpora Hrvatima izvan RH važan prioritet hrvatske vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram