Gdje će Radovan Karadžić služiti doživotnu kaznu?

Regija 21. ožu 201907:42 > 07:51
Izvor: Peter Dejong/Pool via REUTERS

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio je u srijedu Radovana Karadžića na doživotni zatvor, ali kaznu neće služiti u Haagu.

MKSJ, naime, nije zatvor. Nakon izricanja kazne postavlja pitanje o mjestu u kojemu će Karadžić odslužiti doživotnu kaznu.

Na stranicama Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove stoji da bi 70-godišnji Karadžić kaznu mogao odslužiti u državama članicama UN-a koje su potpisala ugovor i pristale primiti osuđenike MKSJ-a, a to su Austrija, Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Italija, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Španjolska, Švedska i Velika Britanija. Zbog pravila da u državi koja će ga preuzeti mora biti moguće osuditi nekoga na doživotni zatvor s ovog popisa ispadaju Estonija, Norveška, Poljska i Portugal.

Sud je na svojim stranicama objavio da će stupiti u kontakt sa zemljama kako bi se utvrdilo jesu li spremne prihvatiti osuđenika. 

Karadžićev odvjetnik Goran Petronijević potvrdio je portalu Klix.ba da će Karadžić još neko vrijeme provesti u Haagu.

“Karadžić ostaje u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu do donošenja odluke i upućivanja u zemlju gdje će odslužiti kaznu. Koja će to biti država, sada nije poznato, ali će sporazum biti sklopljen u skladu sa UN-ovim propisima”, rekao je Petronijević.

Glasnogovornica Mehanizma Helena Eggleston rekla je da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslan na izdržavanje kazne i da će je služiti u jednoj od zemalja koja je potpisala sporazum sa Mehanizmom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram.