Vojvodina: Spaljen transparent koji veliča ratnog zločina Radovana Karadžića

Regija 28. ožu 201913:13 > 13:18
Izvor: AFP

Aktivisti organizacije Mlada Vojvodina skinuli su, a potom i spalili transparent koji veliča bivšeg čelnika bosanskih Srba i osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, koji su ranije nepoznati počinitelji postavili na jedan nadvožnjak u Novom Sadu, prenio je u četvrtak portal Autonomija.info, Neovisne udruge novinara Vojvodine.

Mlada Vojvodina je na svojemu profilu na Instagramu objavila fotografije i kratki film o akciji skidanja i spaljivanja transparenta na kojem je pisalo Radovan Karadžić heroj”.

Na filmu se čuje kako ženski glas zapovjednim tonom kaže: “Skidaj”, a potom se vide dvije osobe koje imaju marame preko lica kako skidaju transparent s nadvožnjaka, prenosi portal. Transparent, na kojemu su slova plavo-crvene boje ispisana ćirilicom, poprskali su zapaljivom tvari, a zatim ga spalili na travi. Na kraju snimke vidi se osoba koja ima crvenom maramom prekrivena usta i nos, sunčane naočale i kačket te pokazuje četiri prsta.

Četiri podignuta prsta, bez palca, simbol su onih koji se zalažu za široku autonomiju Vojvodine, navodi Autonomija.info.

Organizacija Mlada Vojvodina i ranije je bila poznata po sličnim akcijama.

Uoči dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina u Srbiju prošle godine u nekoliko gradova Vojvodine izlijepljene su naljepnice na kojima je na engleskom jeziku pisalo “Putine, idi kući” (Putin go home).

Mlada Vojvodina široj javnosti je postala poznata kada je, nakon izbora u španjolskoj pokrajini Kataloniji i pobjede stranaka koje se zalažu za odcjepljenje te pokrajine, ispisala grafite “Vojvodina = Katalonija” u više gradova u Vojvodini.

Riječ je o službeno neregistriranoj organizaciji koja sebe doživljava, kako su ranije navodili vojvođanski mediji, kao “revolucionarni republikanski pokret”, čijim simpatizerima je dosta “kilavih i mlakih” autonomaških političara.

Akcija skidanja i spaljivanja transparenta koji veliča Radovana Karadžića izvedena je nekoliko dana poslije presude doživotnog zatvora zbog genocida, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti koju mu je izrekao Međunarodni sud u Haagu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram