Crna Gora: Dijaspora za prva tri mjeseca ove godine poslala 129,9 milijuna eura

Regija 04. kol 201908:47 > 08:48
Podijeli:
Izvor: Morgue File (Ilustracija)

Građani Crne Gore koji rade u inozemstvu i crnogorski iseljenici poslali su u domovinu u prva tri mjeseca 2019. godine 129,9 milijuna eura.

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) priopćili su da se od ukupnog priljeva doznaka, 69,8 milijuna eura odnosilo na kompenzacije zaposlenih, odnosno na plaće rezidenata Crne Gore koji rade u inozemstvu. Na osobne transfere odnosilo se 50,4 milijuna eura, dok se 9,7 milijuna eura odnosilo na priljev na osnovu mirovina, invalidnina i drugih socijalnih primanja.

”U odnosu na isto razdoblje prošle godine, priljev novca je veći za 7,9 posto“, priopćeno je za AA iz CBCG.

Dijaspora godišnje u prosjeku pošalje u Crnu Goru oko 500 milijuna eura.

Crna Gora najveći priljev doznaka ostvaruje iz Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Irske, Srbije, Velike Britanije i Njemačke.

Iako se ne zna točan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, Ministarstvo vanjskih poslova procjenjuje da ih ima koliko i stanovnika koji žive u Crnoj Gori.

Crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše ima u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoeuropskim i zemljama bivše Jugoslavije, ali značajan broj njih živi i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.