Tužiteljstvo BiH (ne)podiže optužnice protiv generala HV-a

Regija 22. tra 201516:37 > 19:29
Izvor: N1

U Hrvatskom generalskom zboru tvrde kako su iz Tužiteljstva BiH upućeni pozivi za svjedočenje pojedinim časnicima HV-a. U posjedu su popisu osoba koji se povezuju s ratnim zločinima 90-ih u BiH.

“Imamo poziv koji je došao pukovniku iz Tužiteljstva na privatnu adresu i tamo piše da će biti priveden. Imamo i popis generala protiv kojih se pripremaju optužnice, podaci su iz Tužiteljstva, najnoviji, ima dosta generala koji imaju čin i u BiH i u Hrvatska”, ističe Pavao Miljavac.

U operacijama u zapadnoj Bosni “Maestral” i “Južni potez” sudjelovali su i 4. i 7. gardijska brigada HV, 1. hrvatski gardijski zdrug. Mnogi generali HV i HVO-a našli su se u kaznenoj prijavi MUP-a RS zbog ratnih zločina, uz ostale Ante Gotovina i  Ljubo Česić Rojs koji su kratko bili i zapovjednici HVO-a

“Prijave su podnesene Tužiteljstvu BiH. Mi danas nemamo osuđujućih presuda za teške zločine koji su se dogodili”, smatra Milorad Kojić.

U akciji koja je obuhvaćala i Mrkonjić Grad ubijena je 181 osoba, ratni zarobljenici i civili. Poznata je masovna grobnica kod Glamoča u akciji “Maestral”. U Tužiteljstvu BiH upoznati su s ovim zločinima, no ne i s optužnicama protiv hrvatskih časnika. Pozive na svjedočenje komentiraju:

“Sasvim je normalna i česta situacija, da u predmetima ratnih zločina svjedoče svjedoci iz svih zemalja regije. To nije ništa novo niti neobično”, navodi Kojić.

Više u prilogu Tine Jelin-Dizdar.