Ministar sigurnosti BiH tvrdi da tužiteljica priprema njegovo uhićenje

Regija 23. lis 201915:42 > 15:45
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u srijedu kako ga glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić pokušava optužiti za nezakonitosti s kojima nikako nije povezan te da je stoga dan ranije izravno tražila njegovo uhićenje.

“Jučer je Tadić na kolegiju glavnog tužitelja zahtijevala da se grupa ljudi liši slobode, uhiti u Ministarstvu sigurnosti, na čelu sa mnom”, ustvrdio je Mektić pred novinarima u Sarajevu.

Zašto takav zahtjev glavne tužiteljice nije realiziran nije pojasnio, no sugerirao je kako mu ona želi “napakirati” u sklopu istrage koju Tužiteljstvo BiH vodi o navodnim nezakonitostima povezanih s raspodjelom vatrogasne opreme općinama, koju je kroz donaciju Europske unije realiziralo Ministarstvo sigurnosti i to u vrijeme kada on uopće nije bio ministar.

On je ustvrdio kako Tadić, unatoč tome, tendenciozno godinama “traži njegovu glavu”.

Aktualni ministar sigurnosti BiH poznat je po oštrim kritikama na račun pravosuđa u svojoj zemlji. Ranije je tvrdio kako je je glavna tužiteljica “sramota” za cijelu državu jer ne radi svoj posao i tolerira korupciju.

Tužiteljstvo BiH, na čijem je čelu Tadić, u travnju je pokrenulo istragu protiv Mektića kako bi provjerilo njegovu ulogu u aferi kojom je on pokušao povezati Sigurnosno-obavještajnu agenciju Hrvatske (SOA) s regrutiranjem radikalnih islamista iz BiH.

VEZANE VIJESTI

Mektić je pokretanje te istrage nazvao “nebuloznim” ustvrdivši kako Tadić zapravo pokušava prikriti odgovornost svojih srodnika umiješanih u navodnu špijunsku aferu, a o tužiteljici i tužiteljstvu kazao je da se “ne bave kriminalom i korupcijom”, već da su i sami dio toga.

Ta istraga do danas nije okončana niti se znaju bilo kakvi rezultati, a Mektić je u srijedu kazao kako mu je jasno “odakle vjetar puše” kada je riječ o zahtjevu Tadić za njegovim uhićenjem.

Poruku je poslao i vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću, koji ga je dan ranije opisao kao osobu koja snosi značajan dio odgovornosti za migrantsku krizu koja pogađa BiH. Poručio mu je da bi mu bilo bolje baviti se problemima poput pedofilije u Crkvi, a ne pitanjima koja “ne razumije”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram