Slovenija i BiH žele oštriju kontrolu ilegalnih migracija

Regija 04. pro 201915:45 > 15:46
Ilustracija

Slovenski predsjednik Borut Pahor i članovi Predsjedništva BiH založili su se u srijedu u Ljubljani za bolju kontrolu granica u suočavanju s ilegalnim migracijama i njihovo zaustavljanje u zemljama iz kojih migranti kreću, u čemu će, kako su najavili, zatražiti pomoć europskih institucija.

Pitanje nezakonitih migracija tzv. balkanskom rutom bilo je u srijedu jedna od glavnih tema razgovora u susretu slovenskog predsjednika i trojice članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Pahor je nakon razgovora na zajedničkoj konferenciji za novinare istaknuo da je za djelotvornije suzbijanje ilegalnih migracija potrebno pooštriti kontrolu na vanjskim granicama Europske unije, podsjetivši da su ove godine ilegalni prijelazi slovenske granice u porastu za preko 70 posto te da migranti većinim dolaze iz zapadne Bosne, najprije u Hrvatsku, a onda u Sloveniju, odakle slovenska policija veliku većinu vrati.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić složio se s potrebom obuzdavanja ilegalnih migracija i bolje kontrole granica, ali i dodao kako pitanje ilegalnih migracija treba rješavati u prvom redu u zemljama odakle oni dolaze.

Prema njegovim riječima, ne može se i dalje postupati tako da Slovenija nezakonite migrante vraća u Hrvatsku, a Hrvatska onda u BiH, nego su potrebna sustavna rješenja u suradnji sa svim zemljama kroz koje migranti prolaze.

“Zaključili smo da ćemo zajedno intervenirati prema institucijama nove Europske komisije da se pitanje migracija riješi na zadovoljavajući način i to ondje gdje on i nastaje”, kazao je Komšić.

Predsjedništvo BiH u srijedu je započelo dvodnevni službeni posjet Sloveniji. Njegovi članovi prvog su dana o migracijama, bilateralnim političkim i gospodarskim pitanjima razgovarali s predsjednikom države Borutom Pahorom, a tijekom dana i sutra razgovarat će i s drugim najvišim slovenskim dužnosnicima, uključujući premijera Marjana Šareca i ministra vanjskih poslova Miru Cerara.

U razgovorima s Pahorom bilo je riječi i aktualnoj političkoj situaciji u BiH i stanju u regiji, a slovenski predsjednik je izrazio spremnost na svesrdnu pomoć BiH na njenom europskom putu.

“Europska perspektiva BiH vrlo je važna kad se radi o proširenju Unije i tome treba posvetiti punu pozornost”, kazao je nakon razgovora Pahor te podsjetio na napore svoje zemlje na otvaranju europske perspektive zemljama u regiji preko procesa Brdo-Brijuni.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Komšić kazao je da je zadovoljan što BiH u Sloveniji ima “velikog prijatelja” u procesu eurointegracija, a član Predsjedništva Džaferović založio se za pokretanje inicijative prema Europskoj komisiji kojom bi se proširenje na zapadni Balkan stavilo u njen fokus.

Treći član Predsjedništva Milorad Dodik kazao je da su poruke Europske unije prema BiH trenutno dobre i da ne bi trebalo stvarati međusobne sporove koji bi narušili konsenzus o putu prema EU-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram