Polovina zaraženih u Crnoj Gori je iz općine Tuzi, liječnici u karanteni

Regija 26. ožu 202016:16 > 16:17
N1

Mala općina Tuzi najpogođenija je koronavirusom u Crnoj Gori, pokazuju podaci koje je u četvrtak objavio crnogorski Institut za javno zdravlje, po kojima je ukupno zaraženo 67 osoba, od čega je 26 iz te općine s oko 15 tisuća stanovnika.

U Podgorici koja ima 200.000 građana 25 ljudi je zaraženo koronavirusom. Po četiri osobe su zaražene u Herceg Novom i Budvi, u Ulcinju i Baru po tri, a u Andrijevici i Danilovgradu koronavirus je potvrđen kod jedne osobe.

U Crnoj Gori je od koronavirusa do sada umrla jedna osoba, a u Kliničkom centru Crne Gore liječi se 15 pacijenta, a od kojih je jedan na respiratoru.

Prema podacima koje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN-CG), više medicinskih sestara i dva liječnika iz Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore, nalaze se u karanteni. Jedna od osoba iz ovog medicinskog tima imala je, prilikom prijema i pregleda, kontakt s pacijentom koji je prošli tjedan primljen u bolnicu, a kasnije se ispostavilo da je pozitivan na COVID-19.

U karanteni se, po pisanju Vijesti, koje se pozivaju na informacije iz crnogorske vlade, nalazi desetak zdravstvenih radnika iz Herceg Novog koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Upravo je prva žrtva virusa u Crnoj Gori bila iz tog primorskog grada

Od jučer je više liječnika iz Andrijevice, zaposlenih u Domu zdravlja i Hitnoj pomoći u tom gradu, u samoizolaciji zbog sumnje u bliski kontakt s oboljelim od COVID19.

Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG) uputio je poziv premijeru Dušku Markoviću ustvrdivši da medicinski djelatnici, koji su na prvoj liniji fronte protiv zaraze, nemaju adekvatnu zaštitnu opremu od COVID-19 i da mogu biti životno ugroženi.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović na ovo je reagirao te je, nakon sastanka koordinacijskog tijela za zarazne bolesti, obećao da će se osobno založiti da se liječnicima osigura zaštitna oprema i medicinski materijal.

Reagiralo je i crnogorska iseljeništvo, a jedan poslovni čovjek iz Njemačke, porijeklom iz Bijelog Polja, osigurao je medicinsku opremu u vrijednosti od preko 183.000 dolara za bolnice u Bijelom Polju, Baru i Podgorici. Oprema se sastoji od 250 tisuća maski, milijun rukavica, tisuću zaštitnih odijela, četiri respiratora i 100 aparata za temperaturu. Prethodno je već bio uplatio 100 tisuća eura na račun koji je crnogorska vlada otvorila za donacije za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Više o događajima vezanim za koronavirus pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.