Biciklisti u Sarajevu oborili Guinnessov rekord

Regija 14. lip 201513:40 > 14:58
ANADOLIJA

Kolona od 984 biciklista iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta uspjela je oboriti Guinnessov rekord u najdužoj biciklističkoj liniji, u okviru projekta "Sarajevo Grand Prixa" koji je održan u Sarajevu.

Prema riječima Lorena Keserovića iz Udruženja “Giro di Sarajevo”, koje je bilo jedan od organizatora današnje manifestacije, utrka koja je krenula iz Istočnog Sarajeva prema Vilsonovom šetalištu protekla je u najboljem redu. Kako je istaknuo, kolona biciklista uspješno je oborila prethodno postavljeni rekord 2010. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Obaranje rekorda je proteklo uspješno, bivši rekord je bio 917 ljudi u koloni, a danas smo imali 984 ljudi. Rekord će biti potvrđen, sve je prošlo super, imali smo malih poteškoća da poredamo ljude u kolonu, ali smo to riješili već nakon dva kilometra tako da smo imali već kolonu formiranu tri kilometra prije nego što nam je i bila potrebna. Super je proteklo. Možemo već sada reći da je rekord oboren“, istakao je Keserović.

Prema njegovim riječima, prijavljenih biciklista za današnju utrku bilo je preko 1.500.

Na startu je bilo oko 1.400 ljudi, jedan veliki njih su bili stariji i djeca koji nisu prošli kroz start“, podsjetio je Keserović.

ANADOLIJA

Biciklisti su zadovoljni stigli na Vilsonovo šetalište gdje su se osvježili nakon uspješno obavljene misije. Jedan od njih, Nedim Torlaković kazao je kako je utrka bila divno iskustvo.

Prošli smo preko Dobrinje i Nedžarića, glavnom cestom. Bilo je dobro, malo je bilo vruće, ali dobro. Bicikl je izdržao“, istakao je Torlaković.

Inače, međunarodna utrka “Sarajevo Grand Prix” predstavlja centralni sportski događaj u svijetu biciklizma koji tradicionalno okupi skoro sudionike iz preko 20 zemalja svijeta.