Načelnik: Ljudski faktor kriv za požar u Bos. Grahovu

Regija 21. srp 201518:18 > 19:08
Izvor: N1

Požari bjesne širom BiH. U općini Bosansko Grahovo požar je najaktivniji na području naselja Korita i Luka, a tijekom dana gasili su ga pripadnici Šumarije, mještani, pripadnici MUP-a i DGS-a.

Mještani sela Marinkovci su šestu noć proveli u odbrani svojih domova protiv vatrene stihije koja se tijekom noći proširila na samo 50-ak metara od prve kuće, ali uspjeli su obraniti svoja domaćinstva. Ljudski životi nisu ugroženi, no Ministarstvo odbrane BiH odobrilo je angažiranje Oružanih snaga u gašenju požara, a očekuje se i djelovanje helikoptera.

Na manje od stotinu metara od ovog požara je selo sa 25 kuća i blizu 100 stanovnika. Mještani se sami bore sa požarom. Na pomoć još čekaju.

Najugroženija sela su Korita i Marinkovci. Gordana Gligić već pet dana strahuje za svoje imanje i stoku i usjeve.

“Ovaj požar što ide prema Trkuljama, toga se plašim. Ako prijeđe s druge strane puta opet nam ode prema kućama i odoše nam usjevi pšenica, žito i to što smo posijali”, kaže Gligić.

Bosansko Grahovo nema vatrogasnu jedinicu. Vatrogasci i pripadnici civilne zaštite iz Drvara i Livna stigli su u pomoć.

“Gasimo od jutros. Teren je nepristupačan, a ima i zaostalih mina. Sinoć su pucale eksplozije. Nešto smo uspjeli sanirati. Ja se nadam da ćemo uspjeti za par sati da selo osiguramo”, navodi Ljubomir Ljušica iz Civilne zaštite Drvar.

Uzrok požara još nije poznat. Lokalna vlast tvrdi da je u pitanju ljudski faktor.

“Apeliram na sve ljude da ne pale vatru, da se ne igraju sa onim što može izazvati nesagledive posljedice. Jer i ovo što sada gasimo je ljudski nemar i nepažnja”, tvrdi Uroš Makić, načelnik Bosanskog Grahova.