Zemlje zapadnog Balkana porazile Europsku uniju s 4:2

Regija 26. kol 201522:16 > 27. kol 2015 07:34
N1

Finalni dio prvog dana samita zemalja zapadnog Balkana obilježila je prijateljska utakmica između timova "EU" i "Buduća EU", za koje su igrali predstavnici Srbije, BiH i Crne Gore, te visokih dužnosnika Europske unije.

Pomoćni suci na susretu bili su Johannes Hahn, i Ivica Dačić.

Ajla Alihodžić, koja se nalazi na stadionu FC Austria Vienna, izvijestila je da tim “Budući EU” dosta vještiji u nogometu od “EU” tima, budući da su nakon 90 minuta slavili s 4:2, iako su u jednom trenutku imali prednost 3:0. 

Kazala nam je da je riječ o pravoj utakmici, budući da “sijevaju” i žuti kartoni, a tim “EU” je propustio nekoliko velikih prilika, uključujući i stativu.

Susret je okončan pobjedom “gostiju”, a od reporterke smo uspjeli saznati da je ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak dobio i žuti karton.

Inače, pobjednici ovog nogometnog susreta strpljivo su čekali svoje prilike na susretu, budući da su snage EU bile dosta ofanzivnije, ali zemlje zapadnog Balkana su iskoristile greške i postigle golove koje su im na koncu donijele i pobjedu, prije sutrašnjeg, finalnog dana samita u Beču, koji je i glavni dio konferencije zemalja Zapadnog Balkana.

Pobjedu su donijeli Nikola Guevski i Marin Čolak koji su postigli po dva gola.

Sastavi timova:

U ime ekipe “Future EU” (Buduća EU) nastupali su: Edi Rama, premijer Albanije, Hashim Thaci, ministar vanjskih poslova Kosova, Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova Crne Gore, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Ditmir Bushati, ministar vanjskih poslova Albanije, Bekim Collaku, ministar evropskih integracija Kosova, Nikola Gruevski, premijer Makedonije, Dragan Čović, Predsjedavajući predsjedništva BiH, Goran Svilanović, direktor RCC, i Arben Ahmetaj, iz Albanije.

U ime tima “EU” nastupali su: Sebastian Kurz, ministar vanjskih poslova Austrije, Zdravko Počivalšek, ministar gopodarstva Slovenije, Michael Linhart i Jan Kickert iz Austrije, Johann Sattler i Nikolus Lutterotti iz Austrije, predstavnici Evropske komisije Michael Karnitschnig, Eric Paquet i Kjartan Bjornsson i Miro Cerar, premijer Slovenije, prenosi Anadolija.

U ekipi “Future EU” nije bilo predstavnika Srbije iako je ranije najavljeno da će igrati premijer Aleksandar Vučić.

Samit zemalja zapadnog Balkana je inače nova šansa za regiju, a u četvrtak će se govoriti između ostalog o nastavku Berlinskog procesa kojeg je prošle godine predložila Angela Merkel, u fokusu će biti infrastrukturni i ekonomski procesi, ali i uvijek goruće teme terorizma, borbe protiv terorizma, izbjegličkoj krizi u Europi i na Balkanu, kao i o sveopćoj regionalnoj saradnji.