Balkanci 'razbili' EU političare u nogometu

Regija 27. kol 201508:10 > 08:23
Podijeli:
Izvor: N1

U Beču se nastavlja summit o zapadnom Balkanu koji je okupio lidere regije i EU s ciljem da se potakne europski put regije, ali i da se, zbog trenutne situacije, pokuša pronaći rješenje problema s izbjeglicama.

Dvodnevna konferencija o zapadnom Balkanu okupila je u glavnom gradu Austrije premijere i ministre vanjskih poslova i ekonomije Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i najviše predstavnike EU.

Summit je dio Berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel. Pored europskog puta, summit ima za cilj i razvoj suradnje između šest zemalja i rješavanje zajedničkih izazova, posebno migracija, što je jedna od glavnih tema skupa, kao i vjerski dijalog i borba protiv ekstremizma. 

U Beču je odigrana i prijateljska utakmica između timova “EU” i “Buduća EU”, za koje su igrali predstavnici Srbije, BiH i Crne Gore, te visokih dužnosnika Evropske unije, a pobjedu je odnijela “Buduća EU”.

Reporterka N1 Ajla Alihodžić, koja se nalazi na stadionu FC Austria Vienna, izvijestila je da tim “Budući EU” dosta vještiji u nogometu od “EU” tima, budući da su nakon 90 minuta slavili s 4:2, iako su u jednom trenutku imali prednost 3:0.

Sastavi timova:

U ime ekipe “Future EU” (Buduća EU) nastupali su: Edi Rama, premijer Albanije, Hashim Thaci, ministar vanjskih poslova Kosova, Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova Crne Gore, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Ditmir Bushati, ministar vanjskih poslova Albanije, Bekim Collaku, ministar evropskih integracija Kosova, Nikola Gruevski, premijer Makedonije, Dragan Čović, Predsjedavajući predsjedništva BiH, Goran Svilanović, direktor RCC, i Arben Ahmetaj, iz Albanije.

U ime tima “EU” nastupali su: Sebastian Kurz, ministar vanjskih poslova Austrije, Zdravko Počivalšek, ministar gopodarstva Slovenije, Michael Linhart i Jan Kickert iz Austrije, Johann Sattler i Nikolus Lutterotti iz Austrije, predstavnici Evropske komisije Michael Karnitschnig, Eric Paquet i Kjartan Bjornsson i Miro Cerar, premijer Slovenije, prenosi Anadolija.

U ekipi “Future EU” nije bilo predstavnika Srbije iako je ranije najavljeno da će igrati premijer Aleksandar Vučić.