'Slovenska vojska djeluje umirujuće na izbjeglice'

Regija 09. stu 201510:34 > 10:38
Izvor: Rene Gomolj / AFP

Slovenska ministrica obrane Andreja Katič izjavila je da bi Europska unija morala donositi konkretnije mjere za ograničavanje priljeva migranata te potvrdila da bi Slovenija bila primorana na još jače angažiranje vojske i postavljanje "tehničkih prepreka" na granici s Hrvatskom ako do toga ne bi došlo.

“Najbolje bi biilo kad bi izbjegličku krizu riješila Euuropska unija, ali konkretnijim mjerama nego što ih je pokazala u krizi spašavanja prezaduženih banaka”, kazala je Katič u razgovoru za ljubljhansko “Delo” od ponedjeljka.

Potvrdila je da u suprotnome slovenska vlada razmišlja o postavljanju “tehničkih prepreka” na granicu s Hrvatskom i na još veće angažiranje vojske, no o tome po njenim riječima odluku moraju donijeti vlada i ministarstvo unutarnjih poslova.

“Možda zvuči smiješno, ali prisutnost vojske djeluje smirujuće na migrante i izbjeglice”, rekla je Katič, a na primjedbu da izbjeglički priljev u Hrvatskoj u cijelosti regulira policija, upozorila je da Slovenija za razliku od Hrvatske mora štititi schengensku granicu.
“Naši policajci imaju drukčije i zahtjevnije zadaće zbog schengenskih postupaka, zato je potrebna i pomoć vojske. Vlada se za to odlučila na prijedlog ministarstva unutarnjih poslova”, kazala je ministrica obrane Katič.

Što se tiče suradnje s Hrvatskom u reguliranju migrantskog vala, kazala je da se popravlja, ali da bi mogla biti i bolja.
Katič je zanijekala neke špekulacije koje se povremeno pojavljuju u medijima kako su među migrantima i skriveni “teroristi”, rekavši da obavještajne službe nemaju nikakve informacije takve vrste.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.