Slovenija niječe informacije iz Srbije o zatvaranju granice

Regija 17. stu 201507:12 > 07:14
Izvor: Tanjug/AP/Darko Bandić

Slovenska policija zanijekala je u ponedjeljak vijesti koje su prenijeli portali u Srbiji, prema kojima je ta država obaviještena da će Austrija i Slovenija uskoro zatvoriti svoje granice za migrante.

“Slovenija ne zatvara granice, nego u s suradnji sa susjednim državama ažurno pratimo stanje i donosimo mjere za regulaciju migrantskog toka. To činimo prema našim raspoloživim kapacitetima i glede na to koliko stranaca možemo prihvatiti i proslijediti dalje”, kazao je glasnogovornik slovenske policije Drago Menegalija, dodavši da to ne znači zatvaranje granice. Slovenski premijer Miro Cerar u ponedjeljak navečer je u razgovoru za Slovensku televiziju kazao kako je migrantski val još uvijek prevelik i da Slovenija može dopustiti tranzit najviše 7000 migranata dnevno.

Ako bi se takav priljev nastavio i povećao, a u slučaju zatvaranja Njemačke i Austrije za migrante, u Sloveniji bi se u dva tjedna moglo nakupiti 100.000 migranata, što bi dovelo do “humanitarne katastrofe”, kazao je Cerar. Dodao je da je Slovenija spremna na sve, pa i najnegativnije scenarije, pri čemu ne isključuje još oštrije mjere kontrole, radi zaštite stabilnosti države i nacionalnih interesa koje bi mogao ugroziti prevelik migrantski val.

Pariški će napadi uskoro dovesti do pojačane kontrole migrantskog vala i novih unutarnjih kontrola u zemljama Schengenskog prostora, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, nakon zasjedanja ministara vanjskih poslova članica EU-a, dodavši da značajne odluke u tom smislu očekuje u petak na sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a.