Svježi planinski bosanski zrak sada dostupan samo u teglama

Regija 25. pro 201518:18 > 19:42
Izvor: N1

Raspoloženje praznično, a sarajevske ulice poluprazne. Rijetki šetači s maskama postali su uobičajen prizor. Oni koji se nisu odvažili da usprkos smogu prošetaju gradskim ulicama, bore se da udahnu svjež zrak na planinama. A dosjetljivi građani i danas su ponudili alternativno rješenje za sve zarobljene u sablasnom sivilu kotline.

Otvoriti poklopac i lagano nagnuti glavu ka otvoru i inhalirati sadržaj iz tegle – za ponovno punjenje posjetite jednu od sarajevskih planina. Ovaj proizvod dio je kampanje Svijest može očistiti grad, čiji je cilj podizanje svijesti građana o mjerama koje mogu poduzeti u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, te stimuliranje građana za odlazak na planine.

Svjež zrak u tegli bio je dostupan svim prolazncima. Kreativnu kampanju pokrenula je ekološka organizacija Regionl Education and Information Centre for sustainable development in SE Europe.

“Postoji mnoštvo mjera koje stanovništvo može poduzeti u svojim domovima, prije svega u cilju potrošnje energije, jer je potrošnja energije glavni uzročnih ovakvog stanja i prekomjerne zagađenosti, budući da se u domovima koriste razni energenti. S druge strane, divlja gradnja,  uzrokuje brojne probleme i naravno ovaj”, kazao je Vedad Suljić, direktor ekološke organizacije Regional Education and Information Center for sustainable development in SE Europe.