Zeman: Ono jučer je bio Tottijev sprovod

Nogomet 29. svi 201715:10 > 15:17
Izvor: REUTERS/Stefano Rellandini

Nevjerojatna nogometna priča legendarnog Rominog 'Il capitana' Francesca Tottija (40) završila je u nedjelju na Olimpicu.

Neuništivi Totti je u Romu stigao kao 13-godišnjak, davne 1989. godine i otad, pa sve do danas, za nju je odigrao gotovo 800 utakmica i postigao više od 300 pogodaka. Osim što je klupski rekorder po broju nastupa (785), Totti je i najbolji strijelac Rome (307). Jedan je od rijetkih koji i pored velikih ponuda nikada nije želio napustiti klub.

Upravo u tom detalju krije se njegova veličina, ne samo kao nogometaša nego i čovjeka koji je postao veći od kluba i koji je uz rimski Koloseum jedan od zaštitnih znakova Rima.

Tottijev oproštaj od navijača, nakon što je Roma u nedjelju izborila izravni plasman u Ligu prvaka bio je baš onakav kakvog il capitano zaslužuje – grandiozan. Barem što se scenografije i emocija tiča.

Iako su slike njegovog oproštaja od najdražeg dresa obiše svijet postoji jedna osoba koja smatra da to nije bio oproštaj legende od svog kluba nego – sprovod.

Radi se o bivšem treneru Rome Zdeneku Zemanu. Za njega je jučerašnja predstava na Olimpicu velika sramota i to zato jer Totti nije sam odlučio reći zbogom već ga je na to natjerala uprava kluba.

“Ovo nije proslava, ovo je sahrana. Da je Francesco sam odlučio reći zbogom, to bi bila sasvim druga stvar, ali ako to on nije napravio, ovo je tragedija. Mislim da Totti želi i dalje igrati, ja ga ne mogu zamisliti u odijelu s kravatom. To je tragedija”, rekao je Zeman kojeg su novinari potom pitali hoće li ga zvati u Pescaru koju trenira:

“Ne, Francesco zaslužuje bolje.”