EP: Hrvatska može ispasti, ali i prenijeti četiri boda

Ostali sportovi 19. sij 201610:53 > 10:55
Izvor: Facebook

Porazom od Norveške u susretu 2. kola B skupine europskog prvenstva u Poljskoj, hrvatska rukometna reprezentacija zakomplicirala je svoju situaciju uoči posljednjeg kola i ogleda protiv Islanda.

Hrvatska je sada u poziciji da može ispasti već nakon prvog kruga natjecanja, ali može i prenijeti četiri boda u drugi krug.

Nakon dva kola Hrvatska, Norveška, Bjelorusija i Island imaju po pobjedu i poraz i sve četiri ekipe mogu dalje, ali i mogu ispasti. Najpoštenije je što sve četiri momčadi odlučuju same o sebi, pa neće biti kalkulacija jer su u igri bodovi koji se prenose u drugi krug.

Odabranike izbornika Željka Babića u zadnjem kolu očekuje Island, dok se u drugom susretu sastaju Bjelorusija i Norveška.

“Očekuje nas čvrsta utakmica, Island igra slično kao i Norveška. Igraju dosta na pivotmene uz agresivnu zonu 6-0 s Aronom Palmarssonom koji je među najboljim igračima na svijetu. Sigurno će biti jedna teška utakmica. Nadam se kako ćemo se skupiti, psihološki oporaviti i izboriti pobjedu,” kazao je izbornik hrvatske reprezentacije Željko Babić.

Hrvatska sigurno ide dalje pobjedom protiv Islanda, a s koliko bodova ovisit će o ishodu druge utakmice. Za hrvatsku vrstu je najpovoljniji ishod u kojem Duvnjak i društvo slave protiv Islanda, a Bjelorusija osvaja dva boda protiv Norveške. U tom bi slučaju naša reprezentacija prošla dalje sa četiri boda, Bjelorusija bi prenijela dva, a Island bi prošao dalje bez bodova.

Hrvatska može proći dalje i u slučaju poraza od Islanda. No tada Norvežani moraju pobijediti Bjelorusiju. U toj kombinaciji Hrvatska prolazi bez bodova.

Najgora kombinacija je pobjeda Bjelorusije i pobjeda Islanda, u tom slučaju Hrvatska ispada i odlazi kući. Idemo doma i u slučaju neodlučenog ishoda između Bjelorusije i Norveške, te pobjede Islanda.

“Došli smo pred zid i moramo pobijediti Island. Teško se vratiti nakon poraza, ali ovo je biti ili ne biti. Moramo pokazati karakter i volju. Moramo pokazati da smo ‘frajeri’,” poručio je Ivan Čupić.

Jakov Gojun je dodao kako je poraz od Norveške teško pao cijeloj ekipi, ali ne gubi nadu u prolaz.

“Mi moramo i možemo pobijediti Island. Znamo o kakvoj se kvalitetnoj reprezentaciji radi, ali uz agresivnost i pravu pokretljivost možemo do slavlja,” naglasio je Gojun.

Utakmica između Bjelorusija i Norveške je u utorak u 18:15 sati, a naš dvoboj protiv Islanda počinje u 20:30 sati. Obje utakmice igraju se u Katowicama.