WHO: Virus zika – prijetnja 'zabrinjavajućih razmjera'?

Svijet 28. sij 201614:41 > 14:44
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sazvat će sastanak odbora za krizna stanja na kojemu će se razmotriti međunarodni odgovor na epidemiju virusa zika za koji se vjeruje da je povezan sa slučajevima mikrocefalije u Brazilu i mogao bi zaraziti 3 do 4 milijuna ljudi, izjavila je u četvrtak šefica WHO-a Margaet Chan.

Chan je rekla da je bolest izazvana virusom prešla iz blage prijetnje u prijetnju “zabrinjavajućih razmjera” te da će odbor pomoći da se utvrde odgovarajuća razina međunarodnog odgovora i prioriteti istraživanja.

Od rujna 2015., u Brazilu je registrirano 3.700 slučajeva beba s mikrocefalijom, stanjem povezanim s infekcijom virusom zika zbog kojeg se djeca rađaju s abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom. Nagli rast slučajeva mikrocefalije izazvao je veliku zabrinutost u svijetu, a infekcija je već zabilježena u 22 zemlje Sjeverne i Južne Amerike.

Taj je virus, protiv kojega ne postoji lijek niti cjepivo, potvrđen i u dvjema europskim zemljama – Portugalu i Danskoj.
Epidemija virusa zika počela je na Martiniqueu i u Gvajani krajem prosinca, a radi se o virusu iznimno opasnom za trudnice jer može uzrokovati deformacije ili čak smrt djeteta.
Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka putem uboda tigrastog komarca i može prouzročiti neurološke komplikacije.
Stručnjak WHO-a Marcos Espinal izjavio je u četvrtak da bi se virusom moglo zaraziti 3 do 4 milijuna ljudi u Sjevernoj i Južnoj Americi, uključujući 1,5 milijun u Brazilu.
Najavio je na sastanku izvršnog odbora WHO-a u Ženevi da će uskoro biti objavljena studija koja upozorava na korelaciju između virusa i mikrocefalije u Brazilu.