Prekid vatre u Siriji: Mir zavladao u mnogim pokrajinama

Svijet 27. velj 201608:42 > 08:44
REUTERS/Bassam Khabieh

Skupina za nadzor prekida vatre u Siriji na sastanku u subotu poslije podne u Ženevi procijenit će kako se poštuje sporazum koji je na snagu stupio u petak u 23 sata, najavio je posebni izvjestitelj UN-a za Siriju Staffan da Mistura i predložio da se mirovni pregovori održe 7. ožujka.

Agencije javljaju da je mir zavladao u okolici Damaska i Alepa, drugog najvećeg grada u Siriji koji je u rukama pobunjenika.

Nevladina udruga, Opservatorij za ljudska prava (SOHR) navodi da rusko zrakoplovstvo, koje je saveznik predsjednika Bašara al-Asada, nije izvelo nijedan napad od ponoći.  Mir je zavladao u pokrajinama Homs i Hama, prenosi agencija AFP citirajući SOHR.  De Mistura je najavio noću na subotu da bi idući mirovni pregovori o Siriji trebali početi 7. ožujka u Ženevi, javlja agencija Reuters.

Na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi nakon što je videovezom Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku najavio mirovne pregovore za ožujak, Mistura je kazao da prekid vatre nadziru centri u Sjedinjenim Državama, u Rusiji i Ženevi.

Prvi sastanak skupine za nadzor prekida vatre u Siriji održan je u petak u Ženevi, nekoliko sati prije nego je na snagu stupio prekid vatre na koji su se obvezali sirijski režim i stotinjak pobunjeničkih skupina.
Prekid vatre nisu prihvatile teroristička skupina takozvana Islamska države, niti Fronta Al-Nusra, sirijski ogranak Al Kaide. Vođa Al Nusre najavio je nove napade na režim.

Pregovori između Asadova režima i oporbenih pobunjeničkih skupina bili su otkazani početkom veljače zbog velike ofenzive koju je Asadova vojska pokrenula uz potporu ruskih zračnih udara protiv pobunjenika.  Vijeće sigurnosti UN-a u petak je jednoglasno pozvalo sve strane u građanskom ratu u Siriji da poštuju uvjete američko-ruskog sporazuma o prekidu vatre.

Taj je zahtjev uvršten u rezoluciju koju su zajednički izradile Rusija i SAD i kojim se pozivaju vlada i oporba na mirovne pregovore pod okriljem UN-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.