Poznati potpisali peticiju za Assangea

Svijet 01. ožu 201621:56 > 21:59
Izvor: Reuters/Peter Nicholls

Oko 500 osoba i organizacija, od redatelja Olivera Stonea do eurozastupnice Eve Joly, potpisali su peticiju kojom pozivaju London i Stockholm da vrate slobodu kretanja utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, objavio je u utorak WikiLeaks.

Peticija traži od britanske i švedske vlade da se usklade s odlukom radne skupine UN-a o proizvoljnim pritvaranjima, koja je zatražila početkom veljače da se Assangea oslobodi.

“Pozivamo Švedsku i Veliku Britaniju da poštuju obvezujuću prirodu konvencija o pravima čovjeka na kojima je bazirana ta odluka” te da se vrati sloboda kretanja Julianu Assangeu.

Među potpisnicima je britanska kreatorica Vivienne Westwood, kineski disident, umjetnik Ai Weiwei, ali i grčka lijeva stranka Podemos, te bivši grčki ministar financija Janis Varufakis.

Julian Assange za kojim je izdan europski uhidbeni nalog na zahtjev Švedske živi već više od tri godine u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu. On niječe silovanje za koje je optužen u Švedskoj i odbija otići u tu zemlju jer se boji izručenja SAD-u gdje bi mu se moglo suditi zbog WikiLeaksove objave tajnih dokumenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.