Moskva izvela simulirani napad na američki brod na Baltiku

Svijet 13. tra 201621:38 > 21:44
youtube/screenshot

Ruski vojni zrakoplovi izveli su niz "agresivnih" preleta iznad američkog ratnog broda u međunarodnim vodama u Baltičkome moru što je izgledalo kao simulirani napad, rekao je u srijedu američki vojni dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Taj je dužnosnik, izvijestivši o više izgreda koji su se dogodili u ponedjeljak i u utorak, opisao prelet ruskog Su-24 manje od devet metara iznad američkog ratnog broda Donald Cook, što je, po njegovoj ocjeni, “izgledalo kao simulirani napad”. “To je najagresivnije od svega što smo mogli vidjeti u zadnje vrijeme”, rekao je američki dužnosnik. Manevri su počeli u ponedjeljak kada je američki razarač bio gotovo 130 km udaljen od enklave Kalinjingrada, najzapadnijeg ruskog teritorija između Baltičkog mora, Poljske i Litve.

Dva ruska Su-24 dvadeset puta su preletjela USS Cook na udaljenosti manjoj od 900 i visini oko 30 metara, rekao je vojni dužnosnik. Zatim je u utorak ruski protupodmornički helikopter Ka-27 sedam puta preletio blizu broda, snimajući fotografije. Malo poslije, pojavio se Su-24 i preletio iznad broda, “tako blizu da je uzburkao more”, prenio je američki dužnosnik. Zrakoplov, čini se, nije bio opremljen oružjem.

Američki marinci su više puta pokušali upozoriti rusku letjelicu međunarodnim frekvencijama, ali nisu dobili odgovor. “Po riječima zapovjednika (razarača), to je bilo opasno i neprofesionalno”, dodao je dužnosnik. Ovi se izgredi događaju u vrijeme kada su odnosi Moskve i Washingtona zategnuti zbog sukoba na istoku Ukrajine i u Siriji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.