Požar prijeti deset tisuća domova blizu Los Angelesa

Svijet 26. srp 201607:31 > 07:33
Izvor: REUTERS

Zbog jakog požara koji četiri dana bukti u Kaliforniji sjeverno od Los Angelesa u ponedjeljak su još tisuće stanovnika evakuirane iz njihovih domova.

Gotovo tri tisuće vatrogasaca od petka se bori protiv požara u kojemu je izgorjelo najmanje 130 četvornih kilometara terena sjeverozapadno od Nacionalne šume Angeles, priopćile su vlasti. Samo od nedjelje vatra je zahvatila još 4500 hektara, pokazuju najnoviji podaci vatrogasnih službi.

Najmanje 18 zgrada uništeno je preko vikenda, a u požaru je smrtno stradala jedna osoba. Planovi da se nekim evakuiranim stanovnicima dopusti povratak u domove, odgođeni su nakon opasne promjene smjera vjetra.

U ponedjeljak ujutro evakuirano je još 10 tisuća, odnosno sveukupno između 20 i 30 tisuća osoba, priopćila je vatrogasna služba. Inspektor za požare iz okruga Los Angeles Joey Marron dodao je da je ugroženo oko 200 poslovnih zgrada.

Požar prijeti skupini malih naselja u blizini Santa Clarite, oko 65 kilometara sjeverno od Los Angelesa. Uzrok požara još se istražuje. Od siječnja je diljem Kalifornije izbilo oko 3750 malih ili velikih požara, što je više nego što je uobičajeno, a izgorjelo je više od 800 četvornih kilometara zemljišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.