Spriječen mogući teroristički napad u Beču, uhićen Albanac

Svijet 21. sij 201711:18 > 11:19
REUTERS

U Beču je spriječen mogući teroristički napad zahvaljujući uhićenju jednog 18-ogodišnjaka albanskog podrijetla, osumnjičenog za islamski radikalizam, objavile su u petak navečer austrijske vlasti.

“Naše policijske snage brzo su reagirale i uhitile osumnjičenog, izbjegavši tako mogući teroristički napad u Beču”, kazao je ministar unutarnjih poslova Wolgang Sobotka na tiskovnoj konferenciji sazvanoj neposredno po završetku operacije specijalnih snaga.

Te su snage u petak predvečer uhitile u austrijskoj prijestolnici “Austrijanca od 18 godina, s imigracijskom dozvolom”. Istraga treba utvrditi njegove veze s “islamističkim radikalizmom”, kazao je ministar navodeći da postoji više indicija o tome, a da su odlučujući signali vezano uz osumnjičenoga stigli od stranih obavještajnih službi.

Ministar je također rekao kako uhićeni pripada albanskoj manjini te da indicije govore o tome da nije djelovao sam već da je iza njega razgranata mreža. Također je kazao kako je jedan od potencijalnih ciljeva bio i bečki metro.

Sobotka nije želio otkriti identitet uhićenoga, navodeći također da su ga posebne snage nadzirale nekoliko dana jer su imali naznake da bi mogao iz Beča, u kojem živi, otputovati u Njemačku.

Ministar je pozvao građane na oprez i prijavljivanje bilo kakvog sumnjivog paketa na javnom mjestu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.