Oporba u Turskoj najavljuje žalbu i sudu u Strasbourgu

Svijet 17. tra 201710:31 > 10:35
Ilustracija

Najveća turska oporbena stranka je priopćila da priprema prigovore na rezultate referenduma kojima su proširene ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Vodeća opozicijska Republikanska narodna stranka je priopćila da će se žaliti lokalnim izbornim komisijama prije žalbe državnoj izbornoj komisiji, a glavna prokurdska Narodna demokratska stranka je najavila žalbu Europskom sudu za ljudska prava ako neispravni listići ne budu poništeni.

Izborna komisija je odbacila navode o neregularnosti referenduma i navela da nije bilo lažnih listića.

Turska izborna komisija potvrdila je da je “za” pobijedilo i da će konačni rezultati biti objavljeni za 11 do 12 dana.

Državna novinska agencija Anadolija objavila je da je za ustavne promjene glasalo 51,41 posto glasača, a da je protiv bilo 48,59 posto.

Takvi rezultati će ojačati vlast predsjednika Erdogana i imati veliki utjecaj na dugoročnu politiku zemlje i njene međunarodne odnose.

Protivnici ustavnih promjena su isticali kako će izmjene dati previše moći čovjeku kojeg već nazivaju autokratom, kao i da su glasači bili izloženi zastrašivanju.

Opozicijske stranke su uložile više prigovora na neregularnosti prilikom glasanja, uključujući i glasačke listiće bez službenog pečata.

Usvojenih 18 ustavnih amandmana će stupiti na snagu poslje izbora 2019. i ukinuti funkciju premijera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.