Rouhani o summitu o Siriji – "pravi korak u pravo vrijeme"

Svijet 25. stu 201721:24 > 21:28
Izvor: STEPHANIE KEITH / REUTERS

Ovotjedni trilateralni susret između Irana, Rusije i Turske u ruskom Sočiju bio je "pravi korak u pravo vrijeme" za stabilnost u Siriji, poručio je u subotu iranski predsjednik Hassan Rouhani svom sirijskom kolegi Basharu al-Assadu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je dobio podršku Turske i Irana za domaćinstvo sirijskog mirovnog kongresa, čime je Rusija preuzela središnju ulogu u diplomatskim težnjama prema dovršetku građanskog rata u Siriji koji samo što nije dobio Assad.

“Summit u Sočiju je bio pravi korak u pravo vrijeme”, prenosi u subotu iranska državna novinska agecija IRNA riječi predsjednika Rouhanija u razgovoru s najvećim saveznikom Teherana u regiji.

Rouhani je istaknuo kako bi nacionalni kongres na kojem bi se održali susreti između predstavnika vlade i opozicije mogao biti “korak prema stabilnosti i sigurnosti Sirije”.

Iran je s tom državom potpisao vrijedne gospodarske ugovore što se može protumačiti kao unosna nagrada za pomoć Assadu u borbi protiv pobunjenika i Islamske države.

“Teheran je spreman preuzeti aktivnu ulogu u obnovi Sirije”, dodao je iranski čelnik.

U šestogodišnjem građanskom ratu u Siriji poginule su stotine tisuće ljudi, a milijuni su pobjegli, stvorivši time najgoru izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata.

Troje čelnika je u zajedničkom priopćenju iz Sočija pozvalo sirijsku vladu i umjerenu opoziciju da “konstruktivno sudjeluju” u planiranom kongresu koji će se održati u tom gradu, no još se ne zna kada.

Saudijsko protivljenje

Saudijska Arabija, glavni neprijatelj Irana na Bliskom istoku, u srijedu je također održala susret za sirijske opozicijske skupine, u luksuznom hotelu u Rijadu.

Proteklih su tjedana narasle tenzije u regiji između te sunitske monarhije i šijitskog Irana.

Saudijski princ nasljednik je u četvrtak u razgovoru za New York Times prozvao iranskog vrhovnog vođu Ajatolaha Alija Hamneia “Adolfom Hitlerom Bliskog istoka”.

I Izrael vidi Iran kao najveću prijetnju u regiji, a jedan od izraelskih ministara ovog je mjeseca otkrio kako je njegova država tajno u kontaktu s Rijadom.

“Veoma je čudno da država iz regije smatra iransku naciju neprijateljem, a cionistički režim svojim prijeteljem”, rekao je Rouhani Assadu u telefonskom razgovoru.