Moskovski patrijarh u "povijesnom" posjetu Albaniji

Svijet 29. tra 201815:25 > 15:27
Izvor: REUTERS

Moskovski patrijarh Kiril zauzeo se u nedjelju za "čvršće veze" s pravoslavcima u Albaniji, zemlji s većinskim muslimanskim stanovništvom koja je primjer suživota vjera, gdje boravi u posjetu koji je nazvao "povijesnim".

“Mi, pravoslavni kršćani koji živimo u različitim zemljama, imamo iste vrijednosti i moramo po njima živjeti”, rekao je poglavar Ruske pravoslavne crkve na liturgiji u sabornoj crkvi u Tirani, na kojoj je sudjelovalo više stotina vjernika.

Riječ je o prvom posjetu visokog dostojanstvenika Ruske pravoslavne crkve Albaniji, gdje je 7 posto od 2,9 milijuna stanovnika pravoslavne vjere. Nešto više od 10 posto Albanaca su katolici i oko 56 posto muslimani, pokazuje popis iz 2011. 

Kiril (71), patrijarh Moskve i čitave Rusije, nadležan je za polovinu od oko 250 milijuna pravoslavaca u svijetu.

Albanska pravoslavna crkva je autokefalna, kao većina pravoslavnih crkava, i nije ni u kakvoj hijerarhijskoj vezi s Ruskom pravoslavnom crkvom.

Moskovski patrijarh je pohvalio napore mjesnog svećenstva u “pružanju otpora” komunističkoj vlasti i u “obnovi” vjere početkom 1990-ih, nakon pada komunizma. Komunistički režim koji je u Albaniji trajao gotovo pola stoljeća unio je ateizam u ustav.

Između 1945. i 1985. u zatvoru su umrli ili su pogubljeni zbog vjere sedmorica biskupa, 111 svećenika, 10 bogoslova i 8 redovnica, katoličkih i pravoslavnih. Više od 1.800 crkava je srušeno.

“Naša Crkva je obilježena duhom mirnog suživota između svih vjerskih zajednica a posjet patrijarha Kirila jest potvrda tih vrijednosti”, rekao je arhiepiskop Albanske pravoslavne crkve Anastasios Yannoulatos.

Patrijarh Kiril koji je u subotu doputovao u Tiranu, sastat će se u ponedjeljak s albanskim predsjednikom Ilirom Metom i s premijerom Edijem Ramom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.