"Europa mora biti jamac svjetskog multilateralnog poretka"

Svijet 09. svi 201822:33 > 22:34
REUTERS/Vincent Kessler

Europa je danas jamac narušenog svjetskog "multilateralnog poretka", izjavio je u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron, dan nakon što su se Sjedinjene Države povukle iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom.

“Ovo je povijesni trenutak za Europu koja sada mora biti jamac tom multilateralnom poretku koji smo stvorili nakon Drugog svjetskog rata i koji se ponekad uzdrma”, kazao je francuski predsjednik u razgovoru za njemačku javnu televiziju.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o izlasku iz sporazuma potpisanog 2015. između Irana i velikih sila, nakon teških gotovo dvogodišnjih pregovora, kako bi se zauzdale nuklearne ambicije Teherana, slijedila je nakon više sličnih poteza Trumpove administracije, poput izlaska SAD-a prošle godine iz Pariškog sporazuma o klimi, ili prijetnji uvođenjem carina na uvoz čelika i aluminija iz partnerskih država.

To je, kako podsjeća AFP, u skladu s najavama predsjednika Trumpa o raskidanju s multilateralizmom.

Na pitanje da li te napetosti potkopavaju transatlantske odnose između Europske unije i SAD-a, Macron odgovara da “postoje elementi napetosti, ali da ima i dodirnih elemenata i vrlo čvrstih poveznica”.

Što se Irana tiče, dodao je Macron, postoji neslaganje, ali smatra da se može zajedno poraditi na širem okviru koji će pokrivati nuklearnu aktivnost u razdoblju i nakon 2025., koji će usto obuhvatiti balističke rakete i stabilnost na Bliskom istoku, posebice u Siriji, Jemenu i Iraku.

Na trgovinskom planu, Macron je kazao da se Europu, koja je velika međunarodna trgovinska sila, mora poštivati te da je SAD saveznik i partner.

“Imamo pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i moramo ih obostrano poštivati”, kazao je šef francuske države.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.