Merkel putuje u prvi posjet Grčkoj od 2014. godine

Svijet 10. sij 201913:26 > 13:28
Izvor: (ilustracija)

Njemačka kancelarka Angela Merkel putuje u četvrtak u prvi službeni posjet Grčkoj nakon 2014., a uoči posjeta Merkel je pohvalila strpljivost Grka tijekom reformskih procesa proteklih godina.

“Ja sam svjesna toga da su posljednje godine za mnoge građane Grčke bile vrlo teške. Ali, nakon zatvaranja trećeg paketa pomoći prošle godine, Grčka je na dobrom putu i to bi trebao biti poticaj za budućnost“, rekla je Angela Merkel u razgovoru za konzervativni atenski dnevnik Katimerini.

Grčki premijer Aleksis Cipras, s kojim bi se njemačka kancelarka trebala susresti tijekom večeri, pohvalio je svoj dobar odnos s Angelom Merkel posljednjih godina.

“Mi smo uvijek bili iskreni jedno prema drugom. Ono što smo rekli, to smo i mislili. Nikada nam nije bio cilj da se međusobno prevarimo”, rekao je Cipras u intervjuu za grčku TV postaju Open.

“Godine 2015. Grčka je bila dio problema, a sada je dio rješenja. Mislim da smo se pokazali kao stabilizacijski čimbenik u europskim pitanjima, između ostalog i kad je migracija u pitanju”, rekao je Cipras.

Teme razgovora Angele Merkel i Aleksisa Ciprasa bi, osim financijske i europske politike, trebale biti migracije, ali i sporazum Grčke i Makedonije oko budućeg naziva.

“Svaka osoba koja logično razmišlja, podržava ovaj sporazum s Makedonijom”, zaključio je Cipras.

Posjet Angele Merkel popratiti će brojni prosvjedi, između ostalog i radikalno desne stranke Zlatna zora, koja se oštro protivi sporazumu s Makedonijom oko imena. Prosvjede su najavile i stranke lijevog spektra, koje u Angeli Merkel vide simbol drastičnih mjera štednje i osiromašenja građana Grčke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram