Hamnei poručio iranskoj vladi: ne dajte da vas Europljani namagarče

Svijet 18. velj 201912:21 > 12:22
Izvor: Ilustracija

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u ponedjeljak je poručio vladi svoje zemlje neka ne dopusti da je izigraju europske potpisnice nuklearnog sporazuma koji je Iran 2015. sklopio s velikim silama, ali se iz njih povukao američki predsjednik.

Europske saveznice Njemačka, Francuska i Velika Britanija ne slažu se s odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa i pokušavaju očuvati sporazum koji smatraju važnom polugom za kontrolu razvoja nuklearnog oružja Islamske Republike.

“Američko neprijateljstvo prema Iranu očito je. Srce našeg neprijatelja puno je neprijateljstva prema Islamskoj Republici… ne dajte da vas namagarče Europljani”, rekao je Hameni, a prenijela državna televizija.

Iran je pozvao Europsku uniju da učini više kako bi pokazala predanost sporazumu. Europljani su uspostavili posebni mehanizam za poslovanje s Iranom (INSTEX, Instrument za podršku trgovinskoj razmjeni) za nedolarsko plaćanje kako bi izbjegli američke sankcije.

Prema Zajedničkom cjelovitom akcijskom planu (JCPOA, The Joint Comprehensive Plan of Action) koji je Iran potpisao s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Njemačko i Europskom unijom, sankcije su Iranu ukinute 2016. u zamjenu za odustajanje od nuklearnog programa.

Washington je lani Iranu ponovno uveo sankcije kažnjavajući posebno iranski naftni te bankarski sektor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram