Kina kaže da su prosvjednici kao "teroristi", aerodrom u Hong Kongu ponovno radi

Svijet 14. kol 201909:51 > 09:57
MANAN VATSYAYANA / AFP

Ured Kine u Hong Kongu ocijenio je u srijedu da se protuvladini prosvjednici ne razlikuju od "terorista", a američki predsjednik Donald Trump objavio je da se kineske oružane snage kreću prema granici s Hong Kongom i pozvao na smirivanje napetosti.

Kineski ured za Hong Kong i Makao istaknuo je da ektremno nasilno ponašanje treba strogo kazniti u skladu sa zakonom.

Ta izrazito oštra izjava uslijedila je nakon sukoba prosvjednika i interventne policije u zračnoj luci zbog kojih su drugi dan zaredom bili obustavljeni letovi.

Nekoliko desetaka demonstranata ostalo je i u srijedu na aerodromu koji radnici čiste od krvi i krhotina.

Šalteri za prijavu putnika otvoreni su za stotine putnika koji su preko noći čekali na svoje letove.

Kineski mediji pišu u srijedu o “obojenoj revoluciji” kojoj je cilj destabilizirati lokalnu vladu i “ponovno izručiti grad Zapadu”.

VEZANE VIJESTI

“Kineska vlada nikada neće dopustiti ekstremnu oporbu, neće dopustiti Zapadu da Hong Kong odvuče u protukineski tabor niti dopustiti da grad padne u dugotrajni kaos ili da postane baza Zapadu za rušenje kineskog političkog sustava”, piše u uvodniku državnog lista Global Times.

Američki predsjednik Donald Trump je potvrdio u utorak, na temelju informacija američkih obavještajnih službi, da se kineska vojska raspoređuje na granici s Hong Kongom.

Službeni kineski mediji su objavili video snimke okupljanja brojnih snaga na granici poluautonomne regije u nastojanju Kine da naglasi prijetnju intervencijom.

“Naše obavještajne službe su nas informirale da kineska vlada raspoređuje vojnike na granici s Hong Kongom”, napisao je Trump na Twitteru. “Svi bi trebali ostati mirni i sigurni”, dodao je.

Bivši britanski guverner u Hong Kongu Chris Patten upozorio je da bi, ako bi Kina intervenirala u Hong Kongu, nastala katastrofa te da bi kineski predsjednik Xi Jinping trebao pronaći mudrost u pokušaju zbližavanja ljudi.

Patten je rekao da je kontraproduktivno da Kinezi upozoravaju na “druge metode” ako se prosvjedi ne završe.

“To bi bila katastrofa za Kinu i naravno za Hong Kong”, rekao je Patten za radio BBC. “Otkad je predsjednik Xi preuzeo dužnost, posvuda se guši otpor i suzbijaju disidenti, stranka sve kontrolira”, istaknuo je.

Bivša britanska kolonija proživljava svoju najtežu političku krizu od kada se 1997. vratila se pod kinesku upravu. Prosvjedi su počeli početkom lipnja odbijanjem zakona o izručenjima Kini, i sada su ih proširili i na upozorenja na ograničenja slobode i uplitanje Pekinga u unutrašnje poslove Hong Konga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter|Facebook | Instagram.