Strava u Velikoj Britaniji: U kamionu pronađeno 39 tijela, vozač uhićen

Svijet 23. lis 201910:38 > 17:57
BEN STANSALL / AFP

U prikolici tegljača u Essexu u Velikoj Britaniji pronađena su tijela 38 odraslih osoba i jedno tinejdžera. Za četvrtak je u Londonu zakazano bdjenje u znak solidarnosti sa žrtvama. Prema posljednjim informacijama policije, kamion je došao iz Belgije, a registriran je u Bugarskoj.

“Nešto prije 1:40 u noći (po lokalnom vremenu, op.a.) dobili smo informaciju da je velik broj osoba pronađen u kamionu u industrijskoj zoni Waterglade u Graysu.

Vjerujemo da je kamion iz Bugarske, a da je u Veliku Britaniju ušao preko graničnog prijelaza Holyhead 19. listopada.

Hitna služba nažalost nije mogla ništa učiniti, svih 39 osoba preminulo je. 38 preminulih osoba je odrasle dobi, jedan je tinejdžer.

Vozač kamiona, 25-godišnjak iz Sjeverne Irske, osumnjičen je za ubojstva i uhićen. U ovom trenutku ne možemo identificirati žrtve, niti utvrditi odakle su.”, kazala je zamjenica glavnog istražitelja policije Essexa Pippa Mills.

Policija vjeruje da je kamion došao iz Belgije. Reuters piše da je u luku u okrugu Thurrock pristao nešto nakon 00:30 sati po lokalnom vremenu. 

Na mjestu zločina nekoliko je policijskih vozila, vozila hitne pomoći i istražitelji. Podignuta su dva šatora u kojima se provode analize.

REUTERS / Screenshot

Bugarska policija objavila je da provodi istragu i da su upoznati sa slučajem. Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je kamion registriran u Bugarskoj.

“Kamion marke Scania registriran je u Varni na ime tvrtke koja je u vlasništvu građanke Irske. Policija smatra da je malo vjerojatno nisu građani Bugarske”, potvrdili su iz bugarskog ministarstva, a prenosi Reuters.

REUTERS

“Stravični uvjeti”

Čelnik engleskog Udruženja za cestovni prijevoz Richard Burnett za BBC je izjavio da se čini da je prikolica kamiona zapravo hladnjača, u kojoj temperature mogu doseći -25 °C. Uvjete je opisao kao “stravične”.

“Neuobičajena” ruta prijevoza

Grad Greys nalazi se 35 kilometara od Londona. Luka Holyhead nalazi se u Sjevernom Walesu i nakon Dovera je druga najveća trajektna luka u Velikoj Britaniji, kao i glavno prometno čvorište između te zemlje i susjedne Irske. 

Čelnik Udruženja prijevoznika iz Sjeverne Irske Seamus Leheny kazao je da je put preko luke Holyhead, ako je kamion iz Bugarske – neuobičajena ruta.

“Mnogi govore da su sigurnosne provjere pojačane u lukama Dover i Calais, pa je moguće da je put preko Holyheada odabran zbog manje kontrole na ulasku. Ipak, to je duži i okolni put, najmanje jedan dan”, piše BBC.

Tvrtka Stena Line, koja upravlja lukom Holyhead potvrdila je da će pomoći policijskoj istrazi.

REUTERS / UK POOL

Reakcije

“Zgrožen sam tragičnim događajem u Essexu. Ministarstvo unutarnjih poslova usko će surađivati s policijom Essexa kako bismo utvrdili što se točno dogodilo. U mislima sam sa svima koji su izgubili živote i njihovim bližnjima”, napisao je britanski premijer Boris Johnson na Twitteru.

Slučaj je komentirao i u britanskom parlamentu:

“Nezamisliva tragdija, srce mi je slomljeno. Misli i molitve svih članova parlamenta su s onima koji su izgubili živote i njihovim bližnjima. Nastavljamo s velikom istragom kako bismo otkrili što se dogodilo.”

Irski ministar obrane Paul Kehoe kazao je da se radi o tragediji te da će provesti istragu kako bi utvrdio je li kamion prošao kroz Irsku.

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel na Twitteru je napisala da je “šokirana i tužna” zbog ovog tragičnog događaja.

Zastupnica u britanskom parlamentu iz okruga Thurrock, u kojoj se nalazi grad Grays, Jackie Doyle-Price, na Twitteru je napisala: 

“Trgovina ljudima je gnjusan i opasan posao. Nadam se da će policija Essexa ubojicu privesti pravdi.”

REUTERS / UK POOL

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram