Jedan dan u studenome odredio je njemačku povijest i to nekoliko puta

Svijet 01. stu 201917:02 > 17:08
Izvor: John MACDOUGALL / AFP

Nijedan datum ne simbolizira najbolje i najgore trenutke njemačke povijesti kao 9. studenoga.

Ovo su događaji koji su se dogodili na taj dan od 1918. godine:

1918.: pred kraj Prvog svjetskog rata u Njemačkoj izbija revolucija, a 9. studenoga događa se dvostruko proglašenje republike. Socijaldemokratski (SPD) zastupnik Philipp Scheidemann u Reichstagu proglašava njemačku republiku, a dva sata kasnije “slobodnu socijalističku republiku” ispred Berlinske palače proglašava komunist Karl Liebknecht.

Princ Maximilian Badenski objavljuje abdikaciju cara Vilima II. i vlast predaje čelniku SPD-a Friedrichu Ebertu koji kasnije postaje predsjednik. Nedugo poslije Njemačko Carstvo odlazi u povijest.

1923.: Hitlerov puč – marš na Dvoranu vojskovođa u Muenchenu nasilno zaustavlja policija. Hitler dan ranije proglašava “nacionalnu revoluciju”. Time nakon jednog dana propada pokušaj njega i Ericha Ludendorffa, generala carske vojske da sruše Weimarsku Republiku. Hitler je osuđen na pet godina zatvora, a u tom razdoblju piše svoju knjigu “Mein Kampf”.

1938.: Pogromi u studenom – u noći i u jutarnjim satima s 9. na 10. studenoga diljem Trećeg Reicha dogodili su se pogromi nad židovima. Ubijeno je više od 1300 ljudi, a 30.000 je deportirano u koncentracijske logore. Nasilje su provodili članovi SA-a i SS-a, a naredilo ih je nacističko vodstvo.

Uništeno je oko 7500 tisuća židovskih trgovina i zapaljeno oko 1400 sinagoga i svetišta. Plan uništenja židovskih institucija uskoro je zamijenilo sustavno istrebljenje židovstva u Europi.

1989.: Pad Berlinskog zida – 28 godina nakon što je izgrađen, taj bedem gubi svoju funkciju, a granica koja je dijelila dva dijela grada je otvorena. Na proslavi na Brandenburškim vratima okupljaju se tisuće ljudi. Završio je postratni poredak i otvorena su vrata za ujedinjenje dviju Njemački.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.