Ogromne prometne gužve u Parizu petog dana štrajka

Svijet 09. pro 201912:27 > 12:32
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Benoit Tessier

Ogromne prometne gužve nastale su u Parizu u ponedjeljak, petog dana masovnog štrajka koji je izbio zbog reforme mirovinskog sustava koju je najavio predsjednik Emmanuel Macron.

Štrajkaši su blokirali trećinu spremišta gradskih autobusa, zbog čega je tvrtka zadužena za javni gradski prijevoz RATSP rekla da će voziti samo trećina vozila, dok je po njihovom prijašnjem planu trebalo biti u prometu pola autobusa.

Prema vladinim podacima preko 600 kilometara prometnih zastoja zabilježeno je oko glavnog grada ujutro, dok je prosjek za vrijeme najvećih jutarnjih gužvi 350 kilometara. 

VEZANE VIJESTI

Ministri će se sastati s poslodavcima i predstavnicima sindikata kasnije u ponedjeljak kako bi razgovarali o reformama, kojima Macron želi zamijeniti trenutne 42 mirovinske sheme s jednom.

Premijer Edouard Philippe predstavit će vladin plan u srijedu, a najradikalniji sindikati pozvali su na generalni štrajk i veće prosvjede u utorak.

Ovo je Macronova treća bitka sa sindikatima od 2017., kada je postao predsjednik.

Uspio je progurati fleksibilnije radno zakonodavstvo i reformirati državnu željezničku tvrtku SNCF.

Šef sindikata željezničkih radnika u francuskoj sindikalnoj središnjici CGT, Laurent Brun rekao je televiziji FranceInfo kako bi vlada trebala uzeti u obzir da je na prosvjedima u četvrtak bilo 800 000 tisuća ljudi te da bi trebala odustati od uvođenja jedne mirovinske sheme.

Zamjenik ministra prometa Jean-Baptiste Djebbari rekao je kako to “očigledno nije opcija”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram