Neovisni revizor: Bijela kuća prekršila zakon zamrzavanjem novca Ukrajini

Svijet 16. sij 202017:41 > 17:45
Ilustracija

Bijela kuća prekršila je američki zakon kada je obustavila vojnu pomoć namijenjenu Ukrajini, odlučilo je u četvrtak neovisno tijelo koje nadzire vladu, dotaknuvši se pitanja koje se našlo u središtu postupka opoziva predsjednika Donalda Trumpa.

“GAO (Government Accountability Office) objavio je danas službenu odluku u kojoj zaključuje da su službe zadužene za proračunsku politiku Bijele kuće prekršile zakon zadržavši oko 214 milijuna dolara dodijeljenih ministarstvu obrane za vojnu pomoć Ukrajini”, navodi javno revizorsko tijelo GAO.

Donald Trump je 18. prosinca u Zastupničkom domu Kongresa službeno optužen za zlouporabu ovlasti.

Optužen je da je zaledio važnu vojnu pomoć Kijevu kako bi ishodio od svog ukrajinskog kolege da provede istragu o njegovom demokratskom suparniku Joeu Bidenu, koji ima najviše izgleda da se u studenom iduće godine natječe s njim u utrci za Bijelu kuću.

GAO je izvješće objavilo uoči početka opoziva u američkom Senatu i to je udarac naporima Bijele kuće da opravda prošlogodišnji potez predsjednika Trumpa.

“Vjerna provedba zakona ne dopušta predsjedniku da zakone koje je donio Kongres zamijeni prioritetima vlastite politike”, navodi GAO.

Trump je zadržao 391 milijuna dolara, svotu koju je Kongres izglasao kao vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje. Nakon privremenog zadržavanja novac je konačno uplaćen Ukrajini u rujnu no skandal se proširio.

Nakon što je optužnica potvrđena u donjem domu Kongresa, proces opoziva, tzv. ‘suđenje’, nastavlja se u Senatu gdje Trumpovi republikanci imaju većinu.

Članovi Zastupničkog doma pritom igraju ulogu ‘tužitelja’, Bijela kuća ima pravne zastupnike, senatori su porotnici, a procesom predsjeda čelnik Vrhovnog suda.

Predsjednik može biti razriješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine senatora od njih 100.

Međutim, očekuje se da će Senat osloboditi Trumpa, budući da nijedan od 53 republikanska senatora nije javno rekao da je za opoziv.

Ipak, opoziv za koji je prošlog mjeseca glasao Zastupnički dom i televizijski prijenos senatskog suđenja mogli bi biti neugodni za Trumpa koji se na izborima 3. studenoga bori za drugi mandat, a Joe Biden mu je najizgledniji demokratski protukandidat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram