Abdulah osporava ponovni izbor predsjednika Ganija

Svijet 19. velj 202007:05 > 07:05
Izvor: REUTERS/Omar Sobhani

Neuspješni afganistanski predsjednički kandidat Abdulah Abdulah osporio je ponovni izbor dosadašnjeg predsjednika Ašrafa Ganija prema konačnim rezultatima objavljenima u utorak i proglasio je pobjedu te najavio osnivanje svoje vlade.

Predsjednički izbori održani su 28. rujna, a na njima se četvrti put birao predsjednik otkad su američke snage 2001. zbacile talibansku vladu. No izbori su bilježeni optužbama o namještanju, tehničkim problemima oko biometrijskih uređaja za glasanje, napadima i drugim nepravilnostima.

Gani je dobio 50,64 posto glasova, objavila je izborna komisija u utorak, gotovo pet mjeseci nakon izbora, a Abdulah Abdulah, bivši Ganijev zamjenik i glavni rival, na drugom je mjestu s 39,52 posto glasova.

Nakon objave rezultata Gani je pobjedonosno rekao novinarima da “to nije samo pobjeda na izborima, već volja naroda Afganistana” i dodao “Danas završava suparništvo”.

Međutim, Abdulah se proglasio pobjednikom i rekao da su rezultati izbora “udarac za demokraciju i nacionalna izdaja”.

“Prema čistim biometrijskim glasovima, pobijedila je naša ekipa. Prevaranti su povijesna sramota i najavljujemo našu vladu okupljanja”, rekao je Abdulah.

Izborna komisija je u prosincu objavila “preliminarne rezultate” prema kojima je Gani, bivši službenik Svjetske banke, s malom razlikom dobio izbore, no Abdulah je odbacio taj rezultat kao lažan i tražio ponovno prebrojavanje.

Sličan scenarij dogodio se 2014. kad su i Gani i Abdulah iznosili optužbe o prijevari, nakon čega je SAD posredovao u nezgrapnom dogovoru o podjeli moći po kojem je Gani postao predsjednik, a Abdulah njegov glavni zamjenik.

Potencijalna nova politička kriza događa se u vrijeme dok SAD i talibani tvrde da su blizu dogovoru o povlačenju američkih snaga i prekidu nasilja u toj azijskoj državi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.