Njemačka stranka pod istragom zbog rasističkih bojanki

Svijet 19. velj 202019:53 > 20:00
REUTERS/Hannibal Hanschke

Njemačka policija objavila je u srijedu da je pokrenula istragu protiv desničarskih političara koji su dijelili bojanke rasističkog sadržaja.

U njima su nacrtane naoružane osobe pod turskom zastavom i crnkinje čije su kose ukrašene kostima.

Bojanke su podijeljene na skupu ksenofobne stranke Alternative za Njemačku (AfD) u gradu Krefeld u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

PROČITAJTE VIŠE

Album sadrži crteže za bojanje koji pokazuju naoružane osobe s tradicionalnim turskim kapama i s turskim zastavama u rukama.

Na drugom je tamnoputa žena, kose ukrašene kostima koja podsjeća na kolonijalnu zbirku slika stariju od sto godina.

Na sljedećem crtežu su potpuno pokrivene žene na bazenu uz poruku “Sve ćemo očistiti”.

Regionalna policija je na Twitteru objavila da pokrenuta istraga, a parlament svojom istragom želi utvrditi jesu li albumi financirani javnim novcem.

#related-news_0

Lokalni ogranak AfD-a je upozorio da se radi o “napadu na umjetničke slobode”. “Radi se o umjetničkom albumu koji sadrži satirične crteže o stanju zemlje”, brane su u toj protumigrantskoj i protuislamskoj stranci.

Šef ogranka Markus Wagner nije krio zadovoljstvo: “Osvojili smo bodove. Umjetnost ne smije dolaziti samo s lijevice”, rekao je.

AfD, osnovan 2013., naglavce je preokrenuo njemačku političku scenu, posebno u bivšoj istočnoj Njemačkoj. Prvi put je u nacionalni parlament ušao 2017. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram